Koronavírus: arányaiban több az áldozat itthon, mint az Egyesült Államokban

Koronavírus: arányaiban több az áldozat itthon, mint az Egyesült Államokban

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb mérföldkőhöz érkezett a koronavírus-járvány Magyarországon: az egymillió lakosra vetített áldozatok számában megelőztük az Amerikai Egyesült Államokat a Worldometer statisztikai oldal szerint. A ma reggel bejelentett 152 halálos áldozattal itthon egymillió lakosra 1605 haláleset jut, míg a járvány által súlyosan sújtott Amerikai Egyesült Államokban csak 1600. 

Hazánk soha nem járt ilyen magasan ezen a listán: jelenleg a tizedik legrosszabb eredményt hozzuk a világon, ráadásul a lista első két helyén két törpeállam található. Gibraltár és San Marino lakosságszáma összesen nincs hetvenezer, így ott meglehetősen torz a statisztika. Az egymilliónál nagyobb lélekszámú országok közül előttünk jár Csehország (1970 áldozat egymillió lakosra), Belgium (1907), Szlovénia (1863), Nagy-Britannia (1817), Olaszország (1633) és Portugália (1614). Ha a hazai halálozási adatok nem csökkennek jelentősen, az utolsó két országot napokon belül megelőzzük.

Ami még riasztóbb, az a regisztrált pozitív esetek és a halálozási adatok arányszáma. Ebben sajnos rosszabbul állunk az összes előttünk álló országnál: Magyarországon a koronavírussal bizonyítottan megfertőződött személyek közel 3,5 százaléka hal meg, míg a többi országban ez az arány kisebb: Csehországban csak 1,6 százalék, Belgiumban 2,85, Szlovéniában pedig 2 százalék. Olaszországban a legmagasabb, de ott is csak 3,3 százalék ez az arány.

A rossz magyar statisztikának két oka lehet: vagy nem tesztelünk eleget, vagy a magyar egészségügy rosszabbul teljesít a többi országhoz képest, így nem tudunk annyi emberéletet megmenteni.

A harmadik hullám eddigi adatai alapján a magyar halálozási adatok minden valószínűség szerint tovább fognak romlani. Kérdés, mennyit javítanak a helyzeten a csütörtöki Kormányinfón bejelentett korlátozások, melyekkel megpróbálnak gátat szabni a járvány további terjedésének.