Reagált az ellenzék a szigorításra: A kormány nem készült fel a harmadik hullámra

Reagált az ellenzék a szigorításra: A kormány nem készült fel a harmadik hullámra

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly szigorításokat jelentett be a kormány csütörtökön, bezárnak az iskolák, az óvodák és az üzletek (kivéve az élelmiszerboltokat, a gyógyszertárakat, a drogériákat és benzinkutakat), ezekre több ellenzéki párt is reagált.

Mint a DK írta közleményében, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése ismét azt mutatja, a járványügyi intézkedések kapcsán is arra ügyel a kormány, hogy a számukra fontos dolgok azért működjenek, ha minden mást le is kell állítani. – Egy szó nem hangzott el arról, hogy bezárják-e a kaszinókat, szüneteltetik-e a miséket, istentiszteleteket. Mi, európai magyarok követeljük, hogy ahogyan ismét leállították az egész ország életét, állítsák le a kaszinókat és a templomokat is, mert ezek is a fertőzés terjedésének melegágyai, akkor is, ha fideszesek erről nem akarnak tudomást venni – írták.

LMP: 100 százalékos táppénzt!

Ami az LMP-t illeti, az intézkedések szerintük szükségesek és elkerülhetetlenek, mert az emberi élet védelme a legfontosabb. – Nem kerülhető meg ugyanakkor a kormány felelőssége, a kormány nem készült fel sem a második, sem a harmadik hullámra, így eleve esélytelenül próbálta megakadályozni a járvány terjedését: egy év óta nem épültek ki a tesztkapacitások, nem tették meg a szükséges lépéseket a kontaktkutatás érdekében és kaotikus állapotokat teremtettek az egészségügyben – írták. Az LMP álláspontja szerint a kormánynak most azonnal meg kell segítenie a munkavállalókat, vállalkozókat, munkahelyeket, nem lehet továbbra is csak ígérgetni és a szűkös forrásokat újabb stadionok építésére fordítani. A párt szerint az alábbiakat kellene azonnal meglépni:

  • 100 százalékos táppénzt kell adni a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek,  
  • legyen teljes körű bértámogatás minden szektorban, ahol esett a bevétel,
  • kapjanak jövedelempótló támogatást az eddig minden támogatásból kimaradt egyéni- és mikrovállalkozók is,
  • adjanak támogatást vagy haladékot a rezsidíjakhoz, függesszék fel a fix terheket (pl. kamarai tagdíj),
  • a bértámogatás akkor is járjon, ha valaki ideiglenesen más szektorban talál alkalmi munkát,
  • az álláskeresési járadékot meg kell emelni, és járjon 9 hónapig,
  • legyen újranyitási támogatás azoknak, akik sokáig bevétel nélkül maradtak.

Jobbik: Orbán visszaélt a hatalommal

– Úgy tűnik, a kórházakba vezényelt katonák fegyverei nem tudták legyőzni a vírust, ezért a kormány a végső csodafegyverhez nyúlt: töltsük ki a nemzeti konzultációt, és akkor majd kinyit az ország. Elképesztő hozzáállás. A vírus legyőzéséhez nem fideszes adatgyűjtésre van szükség, hanem modern egészségügyre, megbecsült orvosokra és ápolókra, és legfőképp felelős kormányra, amelyik él a felhatalmazással, és nem visszaél vele. Orbán visszaélt a hatalommal – írta közleményében a Jobbik.

Szerintük védekezés helyett fontosabb volt a kormánynak a Dubaji Világkiállításon való részvétel meg a kézilabda EB megrendezése. „Ezeket nyilvánította kiemelten fontos közérdeknek, nem az egészségügy rendbetételét. Az épp összeomlóban van. A halottak száma világviszonylatban is nálunk az egyik legmagasabb, márpedig Orbán szerint az emberélet a siker fokmérője. Siker nincs. Helyette van működésképtelenné váló kórház, becsődölő vállalkozás, lakat alá kerülő ország.”

A pár hozzátette: lassan egy év felhatalmazás, egy év rendkívüli jogrend után ennyit tud felmutatni a Fidesz. „Megbuktak. És hamarosan erről papírjuk is lesz.” Addig is követeli a Jobbik, hogy adjanak azonnali 80 százalékos bértámogatást a bajbajutottaknak, emeljék meg az álláskeresési járadékot, „és legfőképp fejezzék be az egészségügyi dolgozók ellehetetlenítését, elüldözését. Nélkülük ugyanis nem lesz győzelem.”

A Momentum is a kaszinókat firtatta

– Két hétre teljesen lezár az ország – ezt jelentette ma be a kormány. Vagyis majdnem teljesen, egy dologról ugyanis nem esett egy szó sem: a kaszinókról. Hiába jönnek a harmadik hullámmal a járvány legsúlyosabb hetei, a Fidesz világában nem kell betartani a szabályokat: a NER magángépe a Maldív-szigetekre viszi szilveszterezni a rendszer fontos embereit, a fideszes holdudvarnak pénzt termelő, strómanok kezében lévő kaszinók pedig úgy tűnik, hogy még mindig nyitva tarthatnak – írta a Momentum elnöke, Fekete-Győr András közösségi oldalán.

Hozzátette: bár bizonyíték van róla, hogy a legalapvetőbb maszkviselési szabályokat sem tartják be, úgy tűnik, a fideszes elit ezt is megteheti. – Ha a kormány a lezárások mellett döntött, ne kivételezzenek a fideszes holdudvarnak pénzt termelő kaszinókkal – azonnal zárják be mindet! És ideje az oltások beadását is felpörgetni, most ugyanis több mint 150 ezer vakcina áll a raktárakban – ha kell, alakítsák a futballstadionokat oltóponttá, ahogy ez a Barcelona stadionjával is történik. A katasztrofális időzítésű Egészségügyi Szolgálati Jogviszonyt pedig töröljék el, és adjanak meg minden segítséget a frontvonalban harcoló orvosoknak és szakápolóknak! – tette hozzá.