Az ellenzéki vizsgálóbizottság szerint „hivatalosan is összeomlott” a kormány járványkezelése

Az ellenzéki vizsgálóbizottság szerint „hivatalosan is összeomlott” a kormány járványkezelése

Képünk illusztráció. A házszabálytól való eltérésről szavaztak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Emlékezzünk a mai dátumra, 2021. március 5-én hivatalosan is összeomlott a kormány járványkezelése – fogalmazott Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa a Covid 2021 nevű ellenzéki vizsgálóbizottság pénteki sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, Orbán Viktor átverte a magyar embereket, az ellenzék mindent megtesz, hogy az az őrület, amit Orbán-rendszernek hívnak, eltűnjön.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, a vizsgálóbizottság munkája bizonyította, hogy a kormány kommunikációs fordulata ellenére hazánk nem jár a világ élvonalában a járványkezelésben, sokkal inkább a szégyenpadon foglal helyet. – Egy éve itt él velünk a vírus, de a kormány nem képes kezelni a magyar állampolgárok adatait – mondta. – Mintha csak tegnap találták volna ki, hogy le kell zárni az országot. Elfogadhatatlan és drámai a helyzet – tette hozzá.

Lukács László, Jobbik országgyűlési képviselője kifejtette, leginkább az akadályozta a járvány elleni védekezést, hogy a kormány 2015-től kezdve módszeresen szétzilálta az egészségügyet. Hozzátette, hiányoztak az átgondolt intézkedések, ennek köszönhetően a lakosságarányos halálozás tekintetében a tíz legrosszabbul teljesítő ország közé került. – A kormány kudarcot vallott, Magyarország nem tud lépést tartani a vírussal. De még nem késő megállítani a járványt – hangsúlyozta. Mint mondta, a Jobbik ingyenes széleskörű tesztelést javasol, és a gazdasági mentőcsomagot is kiterjesztenék.

Iker Áron, a Momentum közpolitikai igazgatója szerint a kormány válságkezelése két szóval írható: későn és keveset. A válságkezelés kapcsán is igaz ez, hiszen a béreknek már csupán 50 százalékát kompenzál a kormány. És ugyanígy érvényes a két szó az összeomló egészségügyi rendszerre is. – Az oltások megszervezésére a kormánynak egy éve lett volna, ez azonban nem sikerült. Ennek fényében érthető, hogy miért tartunk ott, ahol tartunk. Mínusz egyes, amit a kormány jelenleg csinál – foglalta össze Iker Áron.

Csárdi Antal LMP frakcióvezető-helyettese elégtelen osztályzatot adott a kormánynak gazdasági és egészségügyi területen is. – Miközben mi tanácskoztunk, összeomlott a tömeges oltási program is – hangsúlyozta. Kifejtette, a gazdaságot rendkívül érzékenyen érintette a gazdaságot, a kormány mégsem a lakosságot segítette, hanem a saját körének juttatott támogatásokat. – Az egészségügyben előkészítetlen, ad-hoc döntések születtek, a magyar kormány alkalmatlan rá, hogy megvédje az országot a vírustól és az annak nyomán kialakult gazdasági válságtól – összegezte Csárdi Antal.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa elmondta, a kormány válságkezelő politikája rossz nyomvonalon járt, megbukott. Tordai felsorolta, milyen gazdasági intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy az ország átvészelje a válságot. – Nem a haveroknak és a stadionokra kell pénzt biztosítani, hanem a bajba jutott embereket kell megsegíteni – fogalmazott Tordai Bence.

Az ellenzéki pártok február elején hozták létre a vizsgálóbizottságot, azzal a céllal, hogy képet adjon az Orbán-kormány koronavírus-járványban mutatott teljesítményéről, és átfogó jelentéssel járuljon hozzá a jövőbeli kihívások kezeléséhez. A Covid 2021 Vizsgálóbizottság kiemelten foglalkozik majd a kormány járványügyi, gazdaságvédelmi és vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos döntéseivel. A bizottság munkáját később élesen bírálta Kövér László, az Országgyűlés házelnöke.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.