Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szlávik: Ez a vírus már nem az a vírus, amely tavaly tavasszal megjelent Magyarországon

Szerző: | 2021. március 05., 21:05 | Belföld

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évvel ezelőtt, 2020. március 4-én regisztrálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon – többek erről is beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Szlávik János.

HIRDETÉS - AIP

A koronavírus könnyebben terjed, fiatalabbakat támad meg, ma már az sem ritka, hogy a 30-as éveiben járó fiatalok kerülnek lélegeztetőgépekre, valamint a gyerekek körében is terjed a járvány – mondta az infektológus főorvos. Hozzátette azt is, hogy egy kicsit agresszívabb most a vírus, mint korábban.

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint annyival jobb a helyzetük most, hogy tudják, mivel állnak szemben, tudják, hogyan kell kezelni a betegeket és hogyan tudnak védekezni. „A munkaterhelés drámai az orvosoknak és a nővéreknek egyaránt, de az ellenség ismert” – fogalmazott az infektológus.

A főorvos hangsúlyozta: azt nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, vagy a következő két hét, és azt sem tudja senki, mikor lesz a harmadik hullám csúcspontja.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban egyre többen vannak lélegeztetőgépen, az infektológus főorvos azt mondta: ez a vírus már nem az a vírus, amely tavaly tavasszal megjelent Magyarországon, azóta megváltozott. 

Az orvostól sokan kérdezik, melyik oltást adassák be maguknak. Az AstraZenecát bár korábban a 60 év alattiaknak ajánlották, ma már azt mondják, jó az idősebbeknek is. A kínai vakcina 60 év alatt szinte mindenkinek jó lehet. Az orosz oltóanyag a krónikus betegeknek nem ajánlott. A Pfizert és a Modernát pedig először az idősebb korosztály számára ajánlják fel itthon – részletezte.

A Johnson & Johnson egy dózisos vakcináját a főorvos is izgalmasnak tartja, és úgy tűnik, hogy jobban ellenáll a mutánsokkal szemben. Szlávik szerint ez az oltóanyag heteken belül itt lehet.

Arról is szólt, hogy találkozott olyan betegekkel, akik az első vagy a második oltás után kapták el a vírust. Viszont az látható Szlávik szerint, hogy a súlyos lefolyást és a halált megakadályozza a vakcina.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: AstraZeneca, Johnson & Johnson, koronavírus, Moderna, Pfizer, Sinopharm, Szlávik János


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest