Lassan egymillióan kapták meg az első oltást

Lassan egymillióan kapták meg az első oltást

Kijárási tilalom a koronavírus miatt. Katonák is járőröznek a rendőrökkel a fővárosi Jászai Mari téren (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is magasak a napi fertőzés és halálozási számok: 7269 beteget regisztráltak, és 146-an hunytak el.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról – írja szombati cikkében a járványügyi tájékoztatás céljából létrehozott honlap. Beszámolójuk szerint az elmúlt 24 órában 7269 az új fertőzöttet regisztrált és 146 többségében idős, krónikus beteg hunyt el.

Az aktív fertőzöttek száma már 111 006 főre emelkedett; 7243 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 751-en vannak lélegeztetőgépen. A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint eddig 459 816 főre nőtt a beazonosított koronavírus fertőzöttek száma, és a betegséggel összefüggésben 15 765-en hunytak el. A gyógyultak száma 333 045 fő.

Az oltásról szólva a kormányzati portál arról tájékoztatott: már 949 497 fő a beoltottak száma, közülük 304 880-an már a második oltást is megkapták. Azt is írták, hogy az „oltási program rendben, ütemezetten és hétvégén is zajlik, közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna oltóanyagokkal és a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. Egyedül az AstraZeneca-vakcinával való oltás került felfüggesztésre, erre a jövő hét második felében kerül sor”.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött. Egyúttal emlékeztetnek a március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedésekre.

• Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
• Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.
• Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.
• Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
• Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Ehhez pedig itt érhető el egy mintanyomtatvány.
• A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
• A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
• A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
• A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
• A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
• Szigorítjuk a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.
• Kiterjesztjük a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.