Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Egyre jobban megterheli a gyerekeket ez az időszak

Szerző: | 2021. március 08., 17:41 | Belföld

Képünk illusztráció. Digitális távoktatás koronavírus-járvány idején (Fotó MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány kezdete óta egyre több pszichés problémával kénytelenek szembesülni a gyerekek – erről beszélt a HVG360-nak adott interjújában a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa, Dr. Sófi Gyula.

HIRDETÉS - AIP

Elmondta, a mindennapi munkájuk nagyon megváltozott a tavaly tavaszi időszak óta. A fiatalok, akik bekerülnek, eleve súlyos hangulatzavarral, érzelmi- és magatartászavarral, öngyilkossági gondolatokkal küzdenek. Számukra pedig már a hőmérőzés, a folyamatos kézmosás, a teljes védőfelszerelés látványa is külön stresszt jelent, rendkívül megnehezedett az orvos-beteg kapcsolat.

Természetesen a gyerekek is megélik a szülők nehezebb életét, a családi nehézségeket, a találkozások és élmények beszűkülését. Egyre több probléma akad a tanuláshoz való hozzáállással, több a durva szó, adott esetben fizikai atrocitások történnek a gyermek és a szülő részéről is.

Sófi elmondta, külön, speciális csoportot alkotnak azok a serdülők, akik már online fejezték be az általános iskolát, majd alig két hónapnyi közösségi lét után a gimnáziumot is így kellett folytatniuk. – Számukra az általános iskolai évek „igazi”, korábbról megszokott lezárása nem történt meg. Nyolc év közösségteremtéséről, félbehagyott baráti kapcsolatairól van szó – magyarázta az osztályvezető főorvos.

Előfordulnak szorongásos reakciók, halálfélelem is, és ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik tisztálkodási kényszerrel érkeznek az osztályra. Ezek a gyerekek félnek a fertőzéstől, a kosztól, az ébren töltött idejük jelentős részét kézmosással töltötték, nem tudnak elszakadni a mosdókagylótól, újra és újra mosták a kezüket. Így jelentősen romlik az életminőségük, hiszen közben nem tanulnak, nincsenek együtt a szüleikkel, nem étkeznek és nemcsak az ő társas kapcsolataikra van súlyos hatással a koronavírustól való félelem, hanem a családjuk életére is – mondta Sófi, hozzátéve, hogy akik hozzájuk eljutnak, csak a jéghegy csúcsát jelentik.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Dr. Sófi Gyula, gyermekpszichiátria, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, koronavírus-járvány


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest