Már most is nehéz a Covid-osztályokon a megfelelő személyzetet biztosítani

Már most is nehéz a Covid-osztályokon a megfelelő személyzetet biztosítani

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már most alig találni elég szakembert a betegek mellé a szakdolgozói kamara szerint – írja a Népszava.

„A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy a főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják” – mondta a lapnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

Vasárnap már 7445 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 778-an voltak lélegeztetőgépen (pénteken 6867 és 677 volt ez a szám).

És, hogy vannak-e még tartalékok az egészségügyben? „Ismét be lehet vonni az egészségtudományi felsőoktatásban tanuló hallgatókat. Őket már jelenleg is önkéntes alapon bevonták szűrésekben és oltópontokon való közreműködésre. Most az osztályos körülmények közötti tömeges bevonás lehetősége lehet egy megoldás. Őket elsősorban azokra az ellátási helyekre lehetne bevonni, ahonnan a szakképzett, tapasztalattal bíró ápolókat tudnak átirányítani a frontvonalba” – válaszolta Balogh Zoltán.

A Népszava információi szerint a hétvégén már több orvostanhallgatót értesítettek is.A kormány pedig bejelentette, hogy rezidensek átirányításával is segítik a kórházi betegek ellátását.

Balogh Zoltán úgy véli, a már beoltott, korábban az életkora miatt elküldött, nyugdíjas szakdolgozókkal is számolni lehetne, megfelelő ellentételezéssel, önkéntes alapon. És a szolgálati jogviszony miatt most távozott kollégákat is visszacsábíthatná a kabinet.