Müller Cecília: Órákon belül lélegeztetőgépre kerülhet valaki

Müller Cecília: Órákon belül lélegeztetőgépre kerülhet valaki

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadd kezdjem egy nagyon jó hírrel: a beoltott személyek száma elérte, sőt kicsit meg is haladta az egymillió főt – kezdte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóját. Ezzel az uniós országok között lakosságarányosan a második helyen állunk – tette hozzá. Ismertette azt is, hogy 307 929 fő kapta meg a második oltását (ez az adat kimaradt a reggeli tájékoztatóból).

Mindenkinek megköszönte ezt az oltási eredményt.

Holnapra is várunk Pfizer-vakcinát, folytatódik a legidősebbek és magas kockázatúak beoltása. Folyamatos az oltás, minden védőoltást, ami beérkezik, eloltunk – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a múlt héten elmaradt AstraZeneca-oltási kampányt a héten pótolják. Arról nem beszélt, hogy milyen káosz volt ezzel kapcsolatban a hét végén.

Hangsúlyozta, hogy fiatalabbakat is érint a megbetegedés, súlyosabb tünetekkel is jár, két hét alatt megduplázódott a lélegeztetett betegek száma, csak a hétvégén 129-cel nőtt. Nagyon magasak ezek a számok, rendkívüli a terhelés az egészségügyön – tette hozzá.

Szerinte az oltások beadásának egyértelműen az oltóanyag mennyisége szab határt.

A népegészségügyi központ pozitív PCR-vizsgálatainál 70 százalékban mutattak ki vírusvariánst. A brit mutáns okozza már a magyarországi esetek nagy részét – emelte ki. A március 5-i vizsgálati eredmények alapján eddig 1307 fő esetében találkoztunk az angol vírusvariánssal, 13-nál a cseh, 145 főnél pedig egyébbel. A dél-afrikai mutánst eddig 5 főnél mutatták ki.

A tünetekben is változás van, sokaknak van hirtelen magas láza, illetve köhögnek, ezért rendkívül fontos a maszkviselés – mondta.

Azt kérte, csak akkor vigyék a gyereket a nagyszülőkhöz, ha egészségesek, illetve ha a nagyszülők megkapták az oltásukat.

Beszélt a 1818-as vonalról. Hívhatják, „akik a regisztrációkor pontatlanul adták meg az adataikat”, ha nem veszik fel, írjanak e-mailt – mondta.

Ha szükség lesz rá, bevonnak magánszolgáltatókat is – válaszolta Müller Cecília.

Órákon belül lélegeztetőgépre kerülhet valaki, olyan súlyosak lehetnek a tünetek – mondta a tiszti főorvos.

Úgy tervezzük, hogy a hét második felében le fogjuk bonyolítani az „adategyeztetési hiba miatt” elmaradt AstraZenaca-oltást, akik elmentek, és jók voltak az adataik, természetesen beadták nekik az oltást – mondta kérdésre válaszolva. Arról nem beszélt, hogy olyanok is megkapták most, akiknek egyáltalán nem volt időpontjuk.