Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Zacher Gábor: Telt ház van Hatvanban a Covid-osztályon, komplett családok is érkeznek

Szerző: | 2021. március 08., 14:23 | Belföld

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hatvani kórházban kialakított Covid-részlegen jelenleg „telt ház” van. Kicsivel több, mint 120 ágy van, most ezek mindegyike foglalt. Tele vagyunk, a többség az elmúlt egy-két hétben érkezett, volt, akit tovább is kellett küldenünk – mondta Zacher Gábor toxikológus a 168 Órának. Jelenleg az összes fertőzöttnek fenntartott ágyra hárman, időnként négyen, néha öten vannak orvosok.

HIRDETÉS - AIP

Arról is beszélt, hogy a koronavírus legújabb mutációi miatt egyre többen kerülnek kórházba, rohamosan töltődnek a Covid-osztályok. A kórházakban eszközhiány egyáltalán nincs, emberhiány, azonban ahogy eddig, most is van – tette hozzá.

„Az a rémisztő, hogy komplett családok is érkeznek, apa, anya, a gyerek pedig egy másik kórházban van. Tegnap reggel, mikor bementem a hatvani kórház Covid-osztályára azt láttam, hogy a betegek egyharmada akár a gyerekem lehetne. Harmincas-negyvenes életerős fiatalok szemében látom a kétségbeesett aggódást, hogy »most mi lesz«” – fogalmazott.

Hozzátette: naponta három-négy vagy annál is több beteggel kell közölnie, hogy lélegeztetőgépre fogják kapcsolni, és lehet, soha többet nem ébred fel. „Úgy kell embereknek elmagyarázni, hogy lélegeztetőgépre tesszük őket és lehet, hogy abba belehalnak, hogy néhány órával azelőtt még a viziten simán beszélgettünk. Szívfacsaró látvány, hogy ül az ágy szélén, lóg ki belőle az oxigén és harcol a légvételért, aztán lehet, hogy egy óra múlva már lélegeztetőgépre kell kerülnie. A túlélési esélyei pedig nem olyan nagyon-nagyon jók” – fogalmazott.

„Hamut kell szórnom a fejemre, mert látom, hogy mit okoznak a vírus legújabb variánsai. Egy héttel ezelőtt még azt mondtam, hogy a kínaival én nem oltatnám be magam, de most már azt kell, mondjam, hogy azzal is! Oltani, oltani, oltás mindenekelőtt” – mondta.

Szerinte a krónikus betegeken és az időseken túl, az elhízottak vannak a legnagyobb veszélyben. „Nagyon komoly rizikófaktor az elhízás! Saját szememmel is látom, hogy 50 éves túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomással ha covidos lesz, szinte biztos, hogy súlyos légzési nehézséggel gépre kerül és meghal” – fogalmazott.

Kérdezték az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződésről is: „Nagy hibának tartom, hogy most a harmadik hullám elején kellett ezzel foglalkoznunk. Ömlöttek a betegek a kórházba, közben senkinek nem volt ideje a részletekkel foglalkozni. Én tudtam, hogy biztosan nem adom fel a hivatásom. De a 24 órás ügyeletek után, az ember örül, hogy ágyba kerül, nem pedig azzal foglalkozik, hogy kitől mire kell engedélyt kérni, lehet-e számlázni, vagy sem, lehet-e másodállásom vagy sem. Nem jött ez jókor, plusz egy teher volt a nyakunkban, hogy a betegeink sorsa mellett a sajátunkkal is törődjünk” – válaszolta.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, Zacher Gábor


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest