Karanténban Bécsújhely, csak negatív teszttel lehet elhagyni a várost

Karanténban Bécsújhely, csak negatív teszttel lehet elhagyni a várost

Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban az emberek Bécsben 2020. december 4-én, amikor megkezdődik a tömeges tesztelés az osztrák fővárosban (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A várost csak friss negatív teszttel lehet elhagyni. Nehezebb lesz a dolga a kinti munkavállalóknak – írja a Nyugat.hu az osztrák közmédiára hivatkozva.

Az elmúlt hét napban több mint 400 új fertőzöttet diagnosztizáltak Bécsújhelyen (Wiener Neustadt). A járvány terjedését a több mint 40 ezer fős város részleges lezárásával próbálják lassítani – adta hírül a noe.orf.at.

Szerdától a város elhagyásához 48 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztre, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre lesz szükség – jelentette be Ulrike Königsberger-Ludwig, Alsó-Ausztria egészségügyért felelős tartományi tanácsosa. Az autósok és a vonatozók is szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatnak.

A tartományi tanácsos hozzátette, hogy az ellenőrzéseket fokozatosan vezetik be, szombattól fognak csak büntetni. Klaus Schneeberger polgármester ugyanis bízik abban, hogy szombattól már megfelelő mennyiségű teszt lesz. A jelenlegi napi kétezerről tizenötezerre fogják növelni a szűrések számát.

Kivételek azért lesznek: sem tíz év alatti gyerekeknek nem lesz kötelező a teszt, sem azoknak, akik már bizonyítottan átestek a koronavírus-fertőzésen. Felmentést kapnak azok is, akiket az iskolájukban vagy a munkahelyükön rendszeresen szűrnek.

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy Ausztria Magyarországot is magas fertőzöttségű országgá minősítette. Ha valaki Németországba utazna, de az oda való belépési feltételeknek nem felelne meg, már Ausztriába sem léphet be. Ha valaki csak átutazik Németországon, akkor igen. És akkor is, ha van negatív, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztje.

Az osztrák kormány február elején jelentette be, hogy szigorít a határátlépés feltételein, és hetente negatív tesztet kér a rendszeresen Ausztriába ingázóktól is.