Merkely Béla: 3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat kell látnunk

Merkely Béla: 3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat kell látnunk

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ezek a mindannyiunk érdekét szolgáló korlátozó intézkedések sajnos úgy is elkerülhetetlenek voltak, hogy az eddigi előírásokat a lakosság zömében betartotta, jól együttműködött. Ennek ellenére sem lehetett megakadályozni a vírus rohamos terjedését – ahogy Európa-szerte látjuk – egyre több a napi megbetegedés és a halálozás – többek közt erről beszélt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a kormánypárti Origónak adott interjújában.

Elmondta, gyorsan emelkedik a súlyos lefolyású esetek száma, mára már többen vannak lélegeztetőgépen, mint ahányan novemberben voltak. Arra is kitért, az egyetemi klinikákra érkező betegek is egyre fiatalabbak, most a harminc és hatvan év közötti korosztály fertőződik leginkább, aminek a brit vírusvariáció az oka, amit főként a közösségekben lévő gyerekek és a munkába járó szülők terjesztenek. Ugyanakkor az új óvintézkedések hatására 3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat kell látnunk szerinte, amiket az is segít, hogy fokozzák az oltási intenzitást. – Optimista vagyok, azt tudom mondani, hogy a nehezén húsvétot követően túl lehetünk – jegyezte meg. „Becsléseim szerint, ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása. Ez persze nem önmagában az oltásnak lesz köszönhető, hanem annak is, hogy legalább ugyanennyien fertőződtek már meg, és alakult ki ellenanyag a szervezetükben.”

Végül arra is felhívta a figyelmet, a brit variáns sokkal fertőzőképesebb. – Nagyon gyorsan terjed, így ha valaki egyetlen hibát elkövet a védekezésben – például tíz-tizenöt percet eltölt egy fertőzöttel zárt helyen maszk nélkül, vagy nem fertőtleníti alaposan a kezét, vagy nem tartja a távolságot –, könnyebben elkapja a vírus most terjedő angol variánsát. Az elmúlt napokban a budapesti igazolt esetek 80-90%-át ez a mutáció okozta. A tavaly tavasszal és ősszel terjedő vadvírus nem fertőzött ilyen intenzitással – tette hozzá.