Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Akár ötmilliós bírság is járhat a háziorvosoknak, ha Müller utasítása ellenére nem oltanak hétvégén

Szerző: | 2021. március 12., 21:37 | Belföld

Kerényi Attila háziorvos beoltja páciensét az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina második adagjával a háziorvosi rendelõjében Nyírtelken 2021. március 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemrég, pénteken este 7-kor jelezte a Müller Cecília országos tiszti főorvos vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményben: Müller utasítja a háziorvosokat, hogy hétvégén, illetve munkaszüneti napokon is oltsák az embereket egészen május végéig. A rendelkezés részletei most a péntek esti Hivatalos Értesítőben meg is jelentek, ebből kiderül: az érintettek akkor kötelesek hétvégén oltani, „ha a háziorvosi szolgáltatót a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő előzetesen értesítette az oltásban részesíthetők személyéről, és az oltáshoz az illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal a szükséges mennyiségű és típusú oltóanyagot biztosította”.

HIRDETÉS - AIP

Ám kiderül egy másik, az NNK korábbi közleménye által egyáltalán nem említett részlet is. Nevezetesen az, hogy a határozatban előírtak megsértése esetén „30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Arra is kitér a határozat, hogy a bírságot hogyan fogják behajtani: „a kötelezettség önkéntes teljesítésének elmaradása esetén az NNK megkeresése alapján az állami adóhatóság – mint a végrehajtást foganatosító szerv – végrehajtási eljárás keretében megteszi az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló (…) intézkedéseket”.

További érdekesség, hogy annak ellenére, hogy csak pénteken este 7-kor adta ki az NNK a szigorításról szóló közleményt, ez a határozat Hivatalos Értesítőben történő közzétételével már életbe is lépett, vagyis már holnaptól is kötelezőek oltani a háziorvosok a fent említett feltételek teljesülése esetén. Egyébként a határozat arra is kitér, hogy azzal szemben jogszabálysértésre hivatkozással közigazgatási per indítható a közlést követő naptól számított 30 napon belül.

Kiegészítő díjazás jár a plusz munkáért

 Az NNK egyébként jelezte: a kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak. A járványügyi feladat magába foglalja az érintett előzetes kivizsgálását, beoltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. Az NNK korábbi közleménye azt is írta, ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: bírság, háziorvos, Müller Cecília


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest