„Az volt az érzésem, azt várják, hogy megdicsérjem őket, amiért kirakták a Fideszt”

„Az volt az érzésem, azt várják, hogy megdicsérjem őket, amiért kirakták a Fideszt”

Donáth Anna (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország kormánya eddig egy 13 oldalas dokumentumot hozott nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy hogyan kívánja elkölteni az európai uniós helyreállítási alapból érkező összegeket. Mivel a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére kiemelkedően magas összeget, 6000 milliárd forint értékű forrást biztosít az unió, a Momentum nagyobb átláthatóságot és a mostaninál alaposabb konzultációt tartana szükségesnek – mondta el egy pénteki, Donáth Annával közös háttérbeszélgetésen a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin.

Az európai uniós tagállamoknak április 30-ig kell benyújtania az Európai Bizottsághoz a helyreállítási források felhasználásról szóló terveket. Az Európai Unió részletesen meghatározta, hogy milyen célokra és milyen arányban kell felhasználnia a tagállamoknak a a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből (RRF) származó forrásokat, mások mellett 20 százalékát digitalizációra, 37 százalékát pedig a zöld átállásra kell fordítaniuk.

A Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin egy keddi online sajtóbeszélgetésen beszélt arról: többek között az ő erőfeszítéseinek köszönhetően került bele az uniós jogszabályba az a rendelkezés, hogy a kormányoknak a városokkal és a civil társadalommal is konzultációt kell folytatnia a helyreállítási tervről.

Ez a konzultáció a hozzájuk beérkezett visszajelzések alapján számos országban nem megfelelően valósul meg, a képviselő szerint Magyarországon sem. – A kormány és a városok között sokszor nem is létezik ez az egyeztetés. Zajlanak konzultációk, de a nekünk beszámoló polgármesterek azt mondták, a helyreállításai alap forrásainak elkötéséről egyáltalán nem beszél velük a kormány – mondta el Cseh Katalin.

A politikus azt is kifogásolja, hogy a helyreállítási tervről egy 13 oldalas dokumentum áll rendelkezésre, miközben maga az unió által támasztott feltételrendszer is nagyobb terjedelmű ennél, amely alapján a terv készül.

– Számos esetben fordultunk már hatóságokhoz, tisztviselőkhöz, de mindenhonnan nemleges választ kaptunk. Ágostházy Szabolcsnak, a Miniszterelnökség felelősének írtunk, hogy hogyan véleményezhetőek a tervek, amire azt válaszolta, hogy kiküldtek számos e-mailt , és ezekre 200 helyről választ is kaptak – mondta Cseh Katalin.

Hozzátete: palyazat.gov.hu-n kommentben lehet véleményezni a 13 oldalas összefoglalót, de ezen és néhány nagyon vázlatos energetikai fejlesztési terven túl más információ nem áll rendelkezésre arról, mit tervez a kormány az uniós pénzekkel.

– Ez messze nem az a nyilvánosság, amit elvárnánk, és nem az a konzultáció, amit az európai jogszabályok előírnak. Szeretném, ha az ellenzék nem úgy állna ehhez a témához, ahogy eddig. EP-képviselő kollégáim és Budapest főpolgármestere is írt leveleket, de ebben az ügyben az ellenzéknek közösen kell fellépni, hogy az önkormányzatok bevonása és a nyilvánosság megvalósuljon. Írtam leveleket az ellenzéki kollégáknak, és bízom benne, hogy közösen tudunk nyomást gyakorolni a kormányra, hogy ezt a dolgot a helyén kezelje. Április 30-ig kell kell adni a Bizottságnak a terveket, tehát addig meg kellene a konzultációnak történnie. Az egész terv veszélybe kerülhet, ha a konzultáció nem megfelelő, hiszen ez kötelező előírás. Ezért arra szólítjuk fel a kormányt, tartsa be a törvényeket. – mondta a képviselő.

A Momentum prioritásairól azt mondta: a helyreállítási források elköltése kapcsán fontosnak tartják, hogy a zöld átmenet a szociális és gazdasági szempontok figyelembe vételével tudjon megvalósulni, és hogy a terv érdemben tegyen a női esélyegyenlőségért. Többek között érdemben támogassa családon belüli erőszak felszámolását, például a családsegítők támogatása, illetve áldozatsegítő és rendőrségi képzések formájában. Részben a szociális szektor támogatása is ide kapcsolódna – ahol szintén többségében alulfizetett nők dolgoznak – valamint általában véve a bérszakadék felszámolása.

A Fidesz nagy jobbos tömörülést akarhat

Cseh Katalint és Donáth Annát arról is kérdezték a beszélgetésen, hogy látják a Fidesz jövőjét az Európai Parlamentben azután, hogy a magyar kormánypárt elhagyta az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját, tehát egyelőre függetlenként politizálnak a Fidesz képviselői.

Cseh Katalin szerint úgy tűnik, a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciót tervezné fő bázisának, és azt szeretné, hogy ide lépjenek át mások is. Emlékeztett: Szijjártó Péter külügyminiszer tavaly a legtöbb szélsőjobboldali párt vezetőit végiglátogatta. – A Fidesz szerintem egy nagy jobboldali tömörülést szeretne létrehozni, de ez valószínűleg nem sikerül neki, mert a jobboldali pártok között rengeteg a véleménykülönbség. A német AfD legnagyobb ellensége például a kohéziós politikának, a szociális költéseknek, míg az ECR olasz, lengyel tagjai viszont éppen ebben érdekeltek, hiszen sok EU-s pénz érkezik hozzájuk. Amikor lehetőségük lesz – a parlamenti ciklus felénél, vagyis decemberben – akkor valószínűleg belépnek ide, és néhány jobboldali párt még érkezhet, mások esetleg távoznak majd – vélekedett Cseh Katalin.

Donáth Anna úgy tapasztalta, hogy a Néppárt fellélegzett a Fidesz távozása után, és némi kognitív disszonanciát vélt látni az európai néppárti képviselőkön. – Az volt az érzésem, azt várják, hogy megdicsérjem őket, amiért kirakták a Fideszt – számolt be a Momentumos képviselő. Ő is kiemelte: bár a nemzeti szuverenitás közös jelszó, sok lényeges kérdésben eltér a jobboldali európai parlamenti pártok véleménye; az Oroszországgal való viszonyról például eltérően gondolkodik Matteo Salvini, Marine Le Pen, Jarosławr Kaczyński és Orbán Viktor.

Elhúznák a kormánypártok a jogállamisági mechanizmusról szóló vitát

A jogállamisági mechanizmus kapcsán, amellyel kapcsolatban Magyarország már bejelentette, hogy megtámadják a jogszabályt az Európai Bíróságon, Donáth Anna hangsúlyozta: január 1-től mindenképpen él, ezt a bíróság előtti megtámadás nem érinti, de az Európai Parlament a tervek szerint gyorsított eljárást kér a bíróságtól, és ha szükséges, felszólítja majd a Bizottságot, hogy alkalmazza a jogszabályt. Ha pedig azt ennek ellenére nem alkalmazza a Bizottság, akkor az Európai Parlament felléphet ellene. Megjegyezte: A bíróságot ugyanakkor papíron semmilyen határidő nem köti akkor sem, ha gyorsított eljárást kér a Parlament. Az eljárás időtartamával kapcsolatban Ursula von der Leyen korábban négy hónapról, Varga Judit magyar igazságügyi miniszter pedig két évről beszélt. Donáth Anna szerint változó lehet, hogy meddig vizsgál a bíróság egy beadványt, de ő arra számít, hogy fél éven belül pont kerül az ügy végére, amelyet Magyarország kormánya szerinte mindenképpen el szeretne húzni a 2022-es választás utánig.

Donáth Anna beszámolt az online platformok uniós szabályozásának terveiről is. Elmondása szerint jelenleg az Európai Parlamentben annak eldöntése zajlik, hogy mely bizottságok milyen súllyal vesznek majd részt a szabályozás kialakításában: ennek elmondása szerint politikai jelentősége lehet, hiszen befolyásolhatja, hogy milyen témákra fókuszál a szabályozás. – Ezt április-májusra lezongorázza az EP, leghamarabb 2021 végére várható a javaslat, amelyet a Bizottságnak kell elfogadnia, majd a Tanács is hozzászól. 2022 közepe előtt végleges jogszabály nem születhet. A mostani tervek szerint a hat hónapot kapnának a tagállamok, hogy a szabályozás életbe lépjen, tehát 2023-ra lehet tényleges hatása – mondta a várható menetrendről a Momentumos EP-képviselő.