Beidézték a Momentum két elnökségi tagját a jachtparkoló felfestése miatt

Beidézték a Momentum két elnökségi tagját a jachtparkoló felfestése miatt

Fotó: Momentum Mozgalom/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai napra beidézték a IX. kerületi rendőrkapitányságra a Momentum két elnökségi tagját, miután jachtparkolót festettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium elé – tudatta a párt pénteken. Január végén derült ki, a Momentum ifjúsági tagozatának egyik tagja ellen gyámhatósági eljárást indítottak, mert nyáron lemosható festékkel jachtparkolót festett a Külügyminisztérium épülete elé, ezt az akciót ismételték meg szolidaritásul február elején, emiatt indult eljárás többek ellen.

– A gyámhatósági eljárás ellen tiltakozásul felfestettük újra a jachtparkolót, ezúttal Tóth Endre és én is ott voltunk és elkísért minket több TizenX-es is. Három héttel ezelőtt kaptunk idézést szabálysértés elkövetése miatt – foglalta össze az eseményeket röviden Facebook-videóban Orosz Anna.

És hogy mi zajlott a rendőrségen? Egyenként mentek be, vallomást tettek – mondta Tóth Endre. Hozzátette: Itt igazából az az érdekes, hogy miért szabálysértés az, ha valaki kifejezi a véleményét egy vízbázisú krétafestékkel. Ennyi erővel a kisiskolásokat is lehetne büntetni, akik ugrálóiskolát rajzolnak. Ez nyilvánvalóan nem bűncselekmény, nem szabálysértés, csak azért kezelik annak, mert Szijjártó Péter látószögébe került ez a jacht. Itt nyilvánvalóan hatósági vegzálásról van szó. El akarják venni mindenki kedvét attól, hogy megnyilvánuljanak, az ellenállásukat kifejezzék, hogy szabadon véleményt nyilvánítsanak. Mi a Momentumban egy olyan országot szeretnénk teremteni, ahol a politikai véleménynyilvánítás nem szabálysértés, hanem mindenkinek a szíve joga. Támogatjuk azokat a fiatalokat, akiknek van politikai véleményük és nagyon helyesen aktív állampolgárként jártak el – mondta el Tóth Endre.

30 ezer forintos keretet adtak meg eltakarítási költségként – tette hozzá.

Orosz Anna zárásként hozzátette, hogy a Momentumot nem lehet megfélemlíteni és továbbra is ki fogják fejezni a véleményüket.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.