Leleplező cikk írására készül Bige László

Leleplező cikk írására készül Bige László

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Én nem politizálok, nem is fogok politizálni soha, az azonban érdekel, hogy mi a véleménye a magyar embereknek az ország helyzetéről most, amikor nagyon sokan bajban vannak. A környezetemben lévő kis- és középvállalkozók igencsak panaszkodnak. Ezért arra voltam kíváncsi, vajon mit gondolnak az emberek az egészségügyről, az oktatásról és minden másról, amikor a magyar gazdaság igen mélyre süllyedt, amikor a munkanélküliség olyan nagy, mint amilyen, amikor sok külföldön dolgozó kénytelen volt hazajönni, és most munka nélkül van, csak semmilyen statisztikában nem jelenik meg – nyilatkozta a Magyar Hangnak Bige László nagyvállalkozó az általa finanszírozott nagymintás közvélemény-kutatás megszületésével kapcsolatban.

A vállalkozó azt is elmondta, azért rendelte meg a felmérést, mert teljesen objektív képet szeretett volna kapni az ország pillanatnyi állapotáról, illetve az országban élő emberek véleményéről, a társadalomról. Olyan képet, amelyben semmilyen párt vagy egyéb csoportosulás vágyai nincsenek benne, csak a puszta tények. A hivatalos kommunikáció számára ugyanis nem hiteles, illetve azt sem tudja, a megjelent más kutatások milyen szempontok alapján készültek.

– Ezen túlmenően arra is kíváncsi voltam, van-e egyáltalán tétje a jövő évi választásoknak, van-e esélye az ellenzék győzelmének, vagy most is mindent visz a Fidesz kétharmaddal, ahogy mostanában minden választáson. És kaptunk is egyfajta választ ezekre a kérdésekre, mindenki elolvashatja, mit találtak a szakemberek – tette hozzá. 

Kérdésünkre elmondta, nem ért a közvélemény-kutatáshoz, ezért nem foglalkozott a kérdéskörök kijelölésével, azt rábízta a hozzáértőkre. A megbízás arról szólt, hogy készítsenek számára egy objektív, átfogó képet a magyar társadalomról, hol áll most az ország, hogyan látják azt az emberek, mit tartanak jónak és mit rossznak. Kiemelte, az utóbbi hetek történéseit, az oltások körüli problémákat, az egészségügyben és az oktatásban tapasztalt összeomlás hatását a mostani kutatás nem tükrözi, mert azt valamikor januárban lezárták.

– Nem ez volt az utolsó közvéleménykutatás, amit megrendelek, három-négy havonta érdemes lesz megnézni, hogyan alakul az ország helyzete. Mert lehet, hogy a hivatalos statisztika szerint minden nagyon szép, minden nagyon jó, de számomra világos, hogy bajban van az ország. Ha csak a forint árfolyamát nézzük, azt látjuk, hogy tavaly tíz százalékot veszített az értékéből, a 2010-es értékéhez képest pedig 40-50 százalékkal gyengébb. Vagy nézzük meg a magyar tulajdonban lévő, itthon tevékenykedő cégeket. Akkor futna jól az ország szekere, ha ezeknek a vállalatoknak komoly szerepük lenne a magyar növekedésben, jól prosperálnának, és ennek köszönhetően tisztességesen meg tudnák fizetni alkalmazottaikat. De az esetek jó részében nem így van.

Bige László arról is beszélt, hogy az ellene folyó kormányzati támadássorozat ellenére cégei jó évet zártak tavaly, a jelek szerint az idei sem lesz rosszabb. Példaként elmondta, hogy a Nitrogénművek Zrt.-nél, a felsővezetőket bele nem számítva, havi 712 414 forint a bruttó átlagfizetés, a Bige Holdingnál 421 000 volt ugyanez az adat, az NZrt-Trade Kft.-nél pedig 625 325 forint. 

– A koronavírus-járvány idején pedig havi 50-80 ezer forint plusz pénzt kapott a cégcsoport minden műszakos dolgozója, hogy enyhítsük a lezárások okozta nehézségeket számukra. Vagyis ez azt mutatja, a jól gazdálkodó cégek meg tudják becsülni dolgozóikat anyagilag is. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy bántanak bennünket, a teljes államigazgatás, a NAV, az ügyészség, rendőrség, katasztrófavédelmi hivatal mozgásba lendült cégeim ellen. 

Felvetésünkre, hogy a közvéleménykutatás megjelenését követően újabb támadások, médiahadjárat indulhat ellene – hogy ezzel akarja elterelni a figyelmet az ellene folyó eljárásokról –, elmondta, nem érdekli mit írnak róla, hiszen már eddig is sok hazugság megjelent róla a kormánypárti sajtóban.

– Egyébként készülök egy részletes leleplező cikk megírására, amelyben igen szaftos olvasnivaló lesz majd, dokumentumokkal alátámasztva. Na, arról majd írhat a kormánypárti média, ha akar.