Meghosszabbították Schmidt Mária kormánybiztosi kinevezését

Meghosszabbították Schmidt Mária kormánybiztosi kinevezését

Schmidt Mária, a „30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett emlékprogramon az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb egy évre kormánybiztos maradhat Schmidt Mária kormány-közeli üzletasszonyt, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját – derült ki a péntek esti Magyar Közlönyből. A döntés szerint 2021. március 15. napjától 2022. május 31. napjáig terjedő időtartamra – a „30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezik ki Schmidtet. Ám ez valójában korábbi kinevezése meghosszabbítása, hiszen ahogy a kormany.hu-n olvasható, a főigazgatót már 2019. március 15-én is kinevezték erre a posztra, ez hosszabbítás hiányában éppen két évvel később, vagyis idén március 15-én járt volna le.

Schmidt feladata egyebek mellett ellátni az 1989–90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulójával kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok hazai és nemzetközi koordinációjával összefüggő feladatokat. Ugyancsak koordinálnia kell a programokhoz előirányzott közpénzek felhasználásával kapcsolatos döntés-előkészítő tevékenységet.

Ugyan a rendszerváltoztatás 30. évfordulója 2019-2020-ra esett, de tény, a tavalyi évet a koronavírus dominálta. A kormányhatározat szerint a kormánybiztos tevékenységét a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Gulyás Gergely irányítja. Schmidt feladatköre ellátásáért díjazásban és juttatásban nem részesül, munkáját titkárság nem segíti.