Szombathelyi oltópont-ügy: a kormányhivatal politikai haszonszerzéssel vádolja a polgármestert

Szombathelyi oltópont-ügy: a kormányhivatal politikai haszonszerzéssel vádolja a polgármestert

Szombathely (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken számolt be arról Nemény András, Szombathely polgármestere, hogy önkormányzata hiába alakított ki városi oltópontokat, azok bejárását elmulasztotta a járási tisztifőorvos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott pedig a telefont sem hajlandó felvenni. Ez azért fontos, mert a bejárás hiányában viszont nem nyílhatnak meg az oltópontok.

Az eseményekről péntek este adott ki közleményt a Vas Megyei kormányhivatal. Mint írták, „egyetlen munkatársat sem biztosított a háziorvosoknak az adminisztrációs feladatok ellátásához Szombathely polgármestere, ehelyett a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban”. – Az országban, így Szombathelyen is hetek óta zajlik a tömeges oltás. A Megyei Oltási Munkacsoport összesen 41 oltópontot létesített a városban, ezeken eddig több tízezer embert oltottak be szerte a megyéből. Az oltáshoz szükséges oltóhelyek a kórházban és a háziorvosoknál tehát bőségesen rendelkezésre állnak, vakcinából azonban továbbra sincs elég – állították. Arra is kitértek, „a polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli. Február 22-én kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában, amihez egy-két munkatársat biztosítsanak. Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget”.

Közleményüket azzal zárták, felszólítják a polgármestert, hogy „a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen”.

Volt, hogy idősek zsúfolódtak össze az oltásra várva

Emlékezetes, hogy február 24-én nagyon sokan zsúfolódtak össze az egyik szombathelyi rendelőintézet körül, ahol négy oltópont is működik. Harangozó Bertalan akkor azt mondta, azért volt tumultus mert az emberek sokkal korábban érkeztek meg a helyszínre, mint amire az időpontjuk szólt. – A fegyelem hiánya: valaki elnézte az órát, nem nézte az órát, hogy hányra jön, nem tudta, melyik háziorvos küldte melyik oltócsoporthoz, de nem akarok mutogatni senkire – fogalmazott a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője. Hozzátette, hogy „maximum egy órát kellett várakozni. Én úgy gondolom, hogy egy órát megér az életünk”.

Nemény András ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tumultus azért alakult ki, mert nem érkezett meg az oltópontokra az adminisztrációs papír, ami alapján az orvosok meg tudták volna kezdeni a vakcinák beadását. A helyi média beszámolói szerint pedig inkább két óra volt a várakozási idő.