A szombathelyi háziorvosok szerint teljesen megfelel az önkormányzat által felállított oltópont

A szombathelyi háziorvosok szerint teljesen megfelel az önkormányzat által felállított oltópont

Szombathely (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levelet írtak Szombathely Megyei Jogú város háziorvosai, amelyben kijelentik, hogy a megyeszékhelyen létrehozott oltópont teljesen megegyezik a szándékaikkal – írja az Ugytudjuk.hu. A helyi hírportál teljes egészében be is mutatta a Szombathely felnőtt háziorvosainak kollegiális vezető háziorvosai által szignózott iratot.

– Állítjuk és bizonyítjuk, hogy szándékainkkal teljes mértékben megegyezik az a törekvés, mely szerint a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon valósuljon meg minél több szombathelyi lakos Covid-19 elleni védőoltása – írják. Szerintük a háziorvosi rendelőik tömeges oltásra alkalmatlanok. „Ennek okait a 2021.02.15-én kelt, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjének és a Megyei Oltási Munkacsoportnak címzett levelünkben részletesen megírtuk, majd a 2021.02.25-én lezajlott egyeztető tárgyaláson szóban is kifejtettük” – közölték a szombathelyi szakemberek.

– Szakmai elkötelezettségünk, hivatástudatunk és meggyőződésünk arra kötelez, hogy a város által biztosított, berendezett, és csak a tisztifőorvos általi jóváhagyásra váró oltóközpontok megnyitását kérjük. A Szombathely város vezetése által kialakított helyszínek lehetőséget adnak arra, hogy a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, zsúfoltság kialakulása nélkül, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve olthassunk, a leggyorsabb ütemben, ahogy azt a rendelkezésünkre bocsátott vakcinák mennyisége lehetővé teszi – olvasható a levélben.

Hozzáteszik: e lehetőség mielőbbi biztosítása valamennyi felelősséggel gondolkodó döntéshozónak kiemelt és közös érdeke kell legyen, hátráltatása ellentétes az állampolgárok egészségéért való felelősségvállalás elvével! (Az Ugytudjuk.hu szerkesztőségéhez a február 15-i levelet is megküldték, amelyet a portál ugyancsak változtatások nélkül lehozott.)

Ahogy arról korábban lapunk is írt, pénteken számolt be arról Nemény András, Szombathely polgármestere, hogy önkormányzata hiába alakított ki városi oltópontokat, azok bejárását elmulasztotta a járási tisztifőorvos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott pedig a telefont sem hajlandó felvenni. Így ennek hiányában viszont nem nyílhatnak meg az oltópontok.

Az eseményekről péntek este adott ki közleményt a Vas Megyei kormányhivatal. Mint írták, „egyetlen munkatársat sem biztosított a háziorvosoknak az adminisztrációs feladatok ellátásához Szombathely polgármestere, ehelyett a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban”. – Az országban, így Szombathelyen is hetek óta zajlik a tömeges oltás. A Megyei Oltási Munkacsoport összesen 41 oltópontot létesített a városban, ezeken eddig több tízezer embert oltottak be szerte a megyéből. Az oltáshoz szükséges oltóhelyek a kórházban és a háziorvosoknál tehát bőségesen rendelkezésre állnak, vakcinából azonban továbbra sincs elég – állították.

Arra is kitértek, „a polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli”.

Szombathelyen egyébként február 24-én nagyon sokan zsúfolódtak össze az egyik szombathelyi rendelőintézet körül, ahol négy oltópont is működik. Harangozó Bertalan akkor azt mondta, azért volt tumultus mert az emberek sokkal korábban érkeztek meg a helyszínre, mint amire az időpontjuk szólt.