Orbán: A jövő hét lesz a járvány legnehezebb hete

Orbán: A jövő hét lesz a járvány legnehezebb hete

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli látogatása miatt ezúttal a megszokott péntek helyett vasárnap reggel adott rádiós tájékoztatót Orbán Viktor. A kormányfő a Kossuth rádióban a járvány kezelésének helyzetéről is beszélt. A Telex beszámolója szerint Orbán leszögezte, 13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendelt a kormány, és mivel „láttam már novemberben, hogy baj lesz”, rendeltünk 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is. Hozzátette, az orosz és a kínai nagyjából időben érkezik, sőt a kínai néha még hamarabb is, a nyugati pedig vagy nem érkezik, vagy csak nagyon lassan.

Az oltással kapcsolatban a kormányfő megjegyezte, kérdés volt, hogy a regisztrálás idősorrendjében oltsanak kortól függetlenül, vagy a később regisztráló időseket a fiatalok elé engedjük. Végül az utóbbit választották: a később regisztráló idősebbeket előre veszik a sorrendben. A miniszterelnök szerint „mi magyarok kezdünk kiegyenesedni, 3 millió fölé ment a regisztrálók száma”.

A kórházi ágyakat illetően Orbán azt mondta, ma megy meghallgatni a kórház-igazgatókat, mennyire készültek fel a következő hétre, ami várhatóan a járvány legnehezebb hete lesz.

– Orbán az orosz és kínai vakcinaszerződések nyilvánossága kapcsán arról beszélt, hogy mi megtehettük ezt, mert nincs a szerződésekben olyan passzus, ami nem nyilvános üzleti adattá tette volna. Míg Brüsszel ezzel szenved, hogy nem tudja nyilvánosságra hozni azokat, szerinte hiba volt ilyen szerződéseket kötniük, miközben pontosan lehetett előre tudni, hogy vita lesz a vakcinák körül, és a vitában csak a nyilvánosság segít – idézte beszámolójában a kormányfőt a Telex. Orbán szerint így a „brüsszeli bürokraták” nem tudják megvédeni magukat.

Az egyes oltóanyagok áráról szólva a miniszterelnök a kormány akár a keleti vakcinákért fizetett árnál nagyobbat is hajlandó lenne fizetni, ha azzal vakcinához juthatnánk, és életeket menthetnénk. Szerinte most az lesz az általános, hogy a legtöbb vakcinafajtát valahol a világban meg fogják támadni – példaként említette az AstraZeneca esetét –, és erős lehet a gyanú, hogy az ilyen támadások mögött mindig vannak pénzügyi okok. „Előre lehetett tudni, hogy a gyógyszergyárak versenyezni fognak” – mondta.

A kormányfő újra megismételte, hogy a baloldal oltásellenes kampányt folytat. Szóba kerültek az oltás megtagadó orvosok is, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, az oltásellenes kampányt a baloldalnak és az eszement orvosoknak is abba kell hagyni, majd hozzátette, az első és legfontosabb most, hogy bárhol él az ember, hozzájuthasson, megkaphassa a vakcinát.

A saját vakcina gyártásáról szólva a kormányfő arról beszélt, nem kerülhetünk még egyszer kiszolgáltatott helyzetbe. „Most magyar tudósok fejlesztenek vakcinát, ami egy hosszabb folyamat, de el kell végezni, mert szeretnénk ha lenne saját vakcinánk, hiszen a járványok korát éljük” – szögezte le a kormányfő. Szerinte egy év múlva önellátóak leszünk.

A kormányfő arról is beszélt, gyártókapacitásra is szükség lesz: most épül egy nagy gyár Debrecenben, és ezzel párhuzamosan Izraellel közösen építünk egyet Izraelben is. Izraeli útjának aktualitását az adhatja, hogy az izraeli Teva gyógyszercég immár több mint 25 éve jelen van a cívis városban.

– Az újranyitás kérdéséről a miniszterelnök azt mondta, nagyon kevesen gondolták novemberben, hogy nem lesz elég a második hullámot megállítani, jön harmadik. A nagy kérdés, hogy a most kifejlesztett vakcinák jók lesznek-e a mutánsok ellen. Ha igen, hamar tudunk nyitni, ha nem, akkor más a helyzet – mondta Orbán, hozzátéve, az eddig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Magyarországon elérhető 5 fajta vakcina minden eddig megismert mutációra jó választ ad, azzal szemben megvédenek. Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni, mondta.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.