Szijjártó Péter bejelentette, mennyi vakcinát szállítanak legközelebb az oroszok

Szijjártó Péter bejelentette, mennyi vakcinát szállítanak legközelebb az oroszok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter tárgyalása Moszkvában 2021. január 22-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel hétfőn a legutóbbi találkozójukon kötött megállapodások végrehajtásáról, köztük gázvásárlásról, vasúti kocsik szállításáról Egyiptomba és a Szputnyik vakcina szállítási menetrendjéről.

Szijjártó Péter hétfőn közösségi oldalán azt írta: a soron következő ütemben 480 ezer Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra, az ezen felüli márciusi szállításokat pedig a következő napokban pontosítják.

Az oroszokkal kötött, Gulyás Gergely miniszter által múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott szerződés értelmében február 22-ig 600 ezer szállítását vállalták, március 22-ig pedig további 1 milliót, április 22-ig pedig újabb 400 ezret. Március 11-ig 426 ezer adag (213 ezer embernek elég) Szputnyik-oltóanyag érkezett.

A Szijjártó Péter által közöltek értelmében pedig 906 ezer vakcina lesz itt a következő ütemű szállítás után a várt 1,6 millió helyett. Vagyis a még nem pontosított márciusi szállításokban még további 700 ezer adag kellene érkezzen 22-ig, ha tartani akarják az ütemtervet. Mindez azért különösen érdekes, mert a kormány rendszeresen ostorozza „Brüsszelt”, hogy a vártánál kevesebb vakcina érkezik Nyugatról.

Közölte: az október utáni magyar gázvásárlásról már tartanak a szakértői egyeztetések, és a magyar vasúti kocsik szállítása is megindult Egyiptomba. A magyar miniszter február végén Alexandriában jelentette be, hogy leszállították az első vasúti kocsikat Egyiptomnak a helyi vasúttársaság mintegy egymilliárd eurós megrendeléséből, amelyre a győztes magyar-orosz konzorcium Oroszországban 624, Magyarországon pedig 676 vasúti kocsit gyárt le a következő két-három évben.