Az oltóanyag lenne az új hidegháború csodafegyvere?

Az oltóanyag lenne az új hidegháború csodafegyvere?

Újonnan érkezett kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák Tóth Imre veszprémi háziorvos Ördögárok utcai orvosi rendelőjében 2021. március 4-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Már Ausztria sem utasítja el az orosz koronavírus-vakcina alkalmazását, és Magyarország után Szlovákia is kétmillió dózist rendelt a Szputnyik V oltóanyagból, amelyet hamarosan több uniós államban is gyártani fognak. Csehország pedig kínai vakcinákat vásárol. Európában és a világ más részein is gyakran felmerül, hogy Kína és Oroszország befolyásának növelésére használja az oltóanyagokat. A Magyar Hang által megkérdezett szakértők, Rácz András és Salát Gergely szerint közvetlen függést a vakcinavásárlás nem okoz, inkább a soft power erősítését szolgálja: Kína és Oroszország bizalmat szerez az értékesítéssel.

Rácz András külpolitikai szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) kutatója nem feltétlenül érti a pánikot, amelyet a keleti oltóanyagok esetleges geopolitikai hatásai okoznak. A vásárlás szerinte önmagában nem jelent tartós függést: Oroszország egyelőre nem is lenne képes arra, hogy nagyobb számú országot ellásson oltóanyaggal.

Salát Gergely szerint lehet ugyan a geopolitikai játszmák részének tekinteni, hogy Szerbia és Magyarország is nagy mennyiségben rendelt kínai oltóanyagot, de fontos hozzátenni, hogy ebben az esetben Magyarország és Szerbia volt a kezdeményező, tehát vakcinaügyben nem Kína használja a két európai országot, hanem éppen fordítva történik a dolog: ők próbálják használni Kínát, hogy növeljék saját mozgásterüket:

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Miért árusít Oroszország vakcinát, ha nyárig saját népességének is legfeljebb 60 százalékát tudja beoltani?
– Miért nem meglepő, hogy Kína beoltja az egész harmadik világot?
– Vajon miért nem kezdeményezi Kína a saját koronavírus-oltóanyagának európai uniós engedélyezését?
– Mit lehet elérni vakcinadiplomáciával?

A részletek kiderülnek a Magyar Hang március 11-én megjelent 2021/11. számában megjelent teljes cikkből. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!