Operatív törzs: Nem veszélyes az AstraZeneca vakcinája

Operatív törzs: Nem veszélyes az AstraZeneca vakcinája

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Óriási sebességgel halad előre sajnos a harmadik hullám emelkedő szakasza – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi „tájékoztatóján”. – Fontos, hogy tartsuk be a bevezetett intézkedéseket, hiszen óriási terhelés nehezedik az országra – tette hozzá. A tiszti főorvos elmondta, a hosszú hétvége alatt összesen 1126-an kerültek kórházba. – A brit mutáns sokkal agresszívabban fertőz, és egyre több fiatal kapja el a betegséget, közülük pedig sokan kerülnek kórházba – fogalmazott. – Nagyon nehéz hetek előtt állunk.

A napi adatokról szólva elmondta, folyamatosan zajlik az oltás, már 1 347 073 fő a beoltottak száma, ebből 399 505 fő már a második oltását is megkapta. – 120 510 adag Pfizer vakcina érkezett kedden, amit a regisztrált idősek kapnak meg – árulta el a tiszti főorvos. – Szerdán pedig 100 ezer Sinopharm vakcina jön – mondta, hozzátéve, hogy a beérkezett vakcinákat azonnal igyekeznek eloltani.

4926 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 529 122 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 226 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 356 679 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 155 217 főre emelkedett. 9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen.

– A kórházban már nem elég új kórtermeket megnyitni, már új részlegekre van szükség – fogalmazott Müller Cecília. „A szennyvízadatok is azt mutatják, hogy a következő hetek nagyon nehezek lesznek” – tette hozzá. – Valamennyi járványügyi adatunk kedvezőtlenül alakul. Ha nem lennének a variánsok, már túl lehetnénk a nehezén, de a mutáció miatt meredeken emelkednek a számok.

A tiszti főorvos elárulta, csökkentet mennyiségű AstraZeneca érkezik majd a héten. A Szputynik V és a Sinopharm vakcinákat ugyanakkor felszabadítják, így ezeket – összesen 730 ezer adag oltást – rendelkezésre tudják bocsátani. Müller Cecília hangsúlyozta, elsősorban a cukorbetegek esetében számíthatunk a legsúlyosabb betegségre, így ők mindenképpen oltassák be magukat, amint erre lehetőségük lesz.

– Tovább bővítik az oltópontokat, annyit nyitnak, amennyi csak szükséges, hogy ne maradjon parlagon oltóanyag – mondta a tiszti főorvos. „Szerencsére nő »oltakozási hajlandóság«, csaknem 3 millióan regisztráltak már” – tette hozzá. – Az idősek között azért van kevesebb fertőzött, mert közülük sokan megkapták már az oltást, ez is bizonyítja, hogy a vakcina az egyetlen kiút.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos aggályokról szólva Müller Cecília elmondta, 17 millió emberből 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás esetet regisztráltak, ami nem haladja meg az oltás nélküli időszak esetszámait, és nagyobb a valószínűsége, hogy a vírus szövődményeibe belehalunk, mint hogy valamilyen mellékhatása lesz az oltásnak. „Nincs ok-okozati összefüggés a vérrögképződés és a védőoltás beadása között, de az Egészségügyi Világszervezet a biztonság kedvéért tovább vizsgálja a dolgot” – tette hozzá.

– Fontos, hogy minden beteg időben kapja meg a szükséges kezelést, így aki tüneteket tapasztal, az keresse fel az orvosát – mondta Müller Cecília. Újságírói kérdésre a tiszti főorvos megismételte mindazt, amit az AstraZeneca vakcinájáról korábban mondott. – Követjük a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait az ügyben – tette hozzá. A vírus mutációjáról szólva elmondta, sokkal erősebb a fertőzőképessége a brit variánsnak. Ez a mutáció felel a magyar fertőzések több mint 80 százalékáért, és mivel egy beteg 4 másik embert is képes megfertőzni, akik gyorsan súlyos állapotba kerülhetnek.

– Azok, akik nemrég estek át a betegségen, három hónapig biztosan rendelkezik kellő ellenanyaggal, ezért nekik addig nem szükséges vakcinát kapniuk – mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos azt is elárulta, a fiatalok nagyobb számú fertőződésének oka, hogy az idősek jelentős része már megkapta a védőoltás, de a mutáció agresszívabb természete miatt jobban is terjed a fiatalok között.