Orbán Viktor: Június végéig beolthatják azokat, akik regisztráltak

Orbán Viktor: Június végéig beolthatják azokat, akik regisztráltak

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. március 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Minden lehetőségünk megvan arra a keleti vakcinák miatt”, hogy minden regisztrált ember megkapja az oltást még a második negyedév vége előtt – közölte az Országgyűlés keddi ülésén Orbán Viktor, amikor az ellenzéki képviselők úgynevezett azonnali kérdéseire válaszolt. A miniszterelnök több felszólalásában is arra kérte az ellenzéket, hogy hagyják abba az oltásellenes kampányukat. Még akkor is erről beszélt, amikor az MSZP-s Kunhalmi Ágnes éppen azt kifogásolta, hogy a szocialista vezetésű Szombathelyen nem engedett a kormányhivatal oltópontokat felállítani.

– Van baj, nem kicsi – ezzel kezdte a miniszterelnöknek intézett kérdését a parlamentben a Jobbik elnöke. Jakab Péter szerint a kormányfő „a pénzt megtartja saját magának”, és nemzetközi focitornákról álmodik. – Az ön családja a válság alatt is hasít – mondta, miközben a közmunkásoknak napi 75 forinttal emelkedik a bére. A kiszámolt pénzt le is tette az előtte lévő padsorba, ahol az államtitkárok ülnek.

Orbán Viktor válaszában a kormányzati intézkedéseket sorolta: bértámogatás, hitelfizetési moratórium, beruházási támogatások. Itt említette, hogy három hónapig biztosítják az álláskeresési járadékot, aki pedig ennyi idő alatt nem helyezkedik el, annak felajánlják a közmunkaprogramot. A miniszterelnök azt mondta, hogy jelenleg 55 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, egyúttal megismételte a kormány vállalását: legalább annyi munkahelyet fognak létrehozni, mint amennyit a vírus megsemmisít.

– Ritkán szokott igazat mondani, most sem sikerült – így reagált minderre Jakab Péter. Arra hivatkozott, hogy a kormányfő vasárnapi rádióinterjúja szerint már novemberben tudta, hogy mekkora baj lesz, mégsem készítették fel az egészségügyet. – Jön még kutya dér, minél nagyobb az arc, annál nagyobb a pofára esés – zárta szavait.

Pofára esésről Orbán Viktor szerint vannak tapasztalatok, a szerencsi időközi választásra utalt, ahol az ellenzék veszített. – Ön több millió forintot keres, többszörös milliomos, értetlenül állunk azelőtt, hogy eljátssza a szegény legényt – vágott vissza a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez kétszínűség.

Oltásellenesség

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt hozta fel, hogy Szombathelyen a helyi szocialista polgármester korábbi terveivel szemben nem állíthatnak fel oltópontokat. – Ki és miért utasította erre a kormánymegbízottat? – tette fel a kérdést.

A kormányfő mindenekelőtt arra kérte az ellenzéket, hogy állítsák le az oltásellenes kampányukat. Szavai szerint személyesen a politikusokat terheli a felelősség, ha meghalnak olyanok, akik miattuk nem adatják be akár a kínai, akár az orosz vakcinát. Orbán Viktor egyúttal azt mondta, hogy országszerte 5774 oltópont működik, ha ez majd kevésnek bizonyul, akkor ebből lehet 6752 oltópont is. Mindez attól függ, hogy mennyi vakcina érkezik.

Kunhalmi Ágnes azzal vágott vissza az oltásellenességre, hogy ők oltópontokat akartak felállítani, például Szombathelyen, majd késlekedéssel vádolta a kormányt. A miniszterelnök erre újra azt ismételte meg, hogy hagyják abba az oltásellenes kampányt, mondják meg az embereknek, hogy minden vakcina jobb, mint belehalni ebbe a járványba.

„Oltási káosz”

Arató Gergely ugyancsak Orbán Viktorhoz szólt és arról beszélt „önöknek fogalma sincs arról, hogyan kell megszervezni egy oltási kampányt”, mára oltási terv helyett csak „oltási káosz” van. A Demokratikus Koalíció (DK) politikusa szerint csak itthon fordulhat elő, hogy súlyos krónikus betegséggel élő idősek még nem kaphattak vakcinát, miközben az olimpikonok és focisták oltása jól halad.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy megérti az indulatait és hogy van, ami bántja az igazságérzetét. – Engem is bánt, hogy Brüsszel megrendeli a vakcinát, mi kifizetjük, majd nem érkezik meg – mondta, ismét Brüsszelt hibáztatva, amiért nincs elég vakcina. Ismertette egyúttal az AstraZeneca friss értesítését, miszerint félmillió dózissal kevesebbet fog szállítani, mint korábban vállalta. – Nem a magyar kormányt kellene támadni, hanem a brüsszeli barátait – fűzte hozzá.

– Ha már államférfi nem tud lenni, legalább legyen férfi, ne bújjon Brüsszel vagy Gyurcsány mögé – közölte erre válaszul a DK-s politikus. Majd felidézte, hogy a Pfizer 10 millióval több vakcinát szállít az Európai Unióba, de erről a miniszterelnök nem beszél. Azt is kiemelte, hogy 600 ezer vakcinát még nem adtak be és raktárban van. Orbán Viktor ugyanakkor itt jelezte, ezek azok az oltóanyagok, amelyeknek első adagját már beadták.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt következett, aki mindenekelőtt nyugalomra intett mindenkit, hiszen olyan kérdésekről van szó, amelyek a magyar embereket érdeklik. A konkrét kérdése pedig arra vonatkozott, hogy a kínai vagy orosz nagyhatalmi érdekekkel szemben miért nem tartják fontosnak a nemzeti szuverenitást. Orbán Viktor erre leszögezte: „mi a magyarokat képviseljük Brüsszelben, önök Brüsszelt képviselik itt, Magyarországon”. A kínai és orosz nagyhatalmi érdekekre rátérve azt kérdezte, hogy milyen olyan kínai vagy orosz érdekek vannak, amelyek Magyarországot fenyegetik? A magyar nemzeti érdek az, hogy mindenkivel gyümölcsöző kapcsolatot alakítsanak ki, ami jó a magyar embereknek.

A Párbeszéd frakciójában ülő Burány Sándor a miniszterelnök korábbi nyilatkozatait idézte fel, onnan kezdve, hogy „állig felfegyverkezve várjuk a vírust”, egészen odáig, hogy „csupa rossz hírem van”. Az ellenzéki politikus azt kérte a miniszterelnök, hogy tisztázza, mi most a helyzet.

Orbán Viktor szerint nem volt ellentmondás, most az a helyzet, hogy természetesen támadunk és mivel a vírus itt van, természetesen védekezünk is. A miniszterelnök szavai szerint minden lehetőségünk megvan arra a keleti vakcinák miatt, hogy minden regisztrált ember – ez már 3,5 millió környékén van – megkapja az oltást még a második negyedév vége előtt.

Az MSZP-s Szakács László is felszólalt, már azzal kezdve, hogy mindenkit buzdítanak, hogy oltassa be magát. Majd konkrétan a kormányfőhöz fordult azt bírálva, hogy a vállalkozások támogatása valójában annyi, hogy vegyenek fel hitelt. Orbán Viktor elmondása szerint a kisvállalkozásoknak nyújtott kamatmentes hitel jó konstrukció, ezt tapasztalja. Emellett pedig adnak bértámogatást is, az nem hitel.