A járvány áldozatainak negyede szociális otthon lakója volt

A járvány áldozatainak negyede szociális otthon lakója volt

Az oltócsoport tagja Csomor Józsefné lakót oltja be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye Vízpart körúti idõsotthonában 2021. január 31-én (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány első és második hulláma alatt összesen 3652 szociális otthonban élő ember halt meg a fertőzés következtében. Ide tartoznak a szociális és gyermekvédelmi intézmények, idősotthonok, fogyatékossággal élőket gondozó otthonok, pszichiátriai betegek otthonai, hajléktalanokat ellátó intézmények. Ez azt jelenti, hogy a március 5-ig elhunyt betegeknek a negyede szociális otthon lakója volt (március 5-ig a hivatalos adatok szerint 15 619-en hunytak el). Ez derül ki a Szél Bernadett független országgyűlési képviselő által Müller Cecília országos tiszti főorvostól kikért adatokból.

A képviselő közleménye szerint az adatokból kiolvasható továbbá: a járvány őszi hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első.

Kiderült továbbá:

  • Az első hullámban 140 idősotthoni elhunyt 70 százaléka, 99 személy volt fővárosi otthon lakója, a második hullámban a 3512 elhunyt 5 százaléka, 176 személy. Tehát az ősszel kezdődő hullámban az idősotthoni elhunytak 95 százaléka vidéki otthon lakója volt.
  • A második hullámban Budapesten volt a legkevesebb idősotthoni áldozata a koronavírusnak az érintett férőhelyek arányában, Heves megyében a legtöbb. Férőhelyarányosan a legtöbb idős ember a kiskunfélegyházi Szivárvány Intézményben hunyt el (27-en a 108 férőhelyes otthonban), de több otthonban is voltak hasonló arányok.
  • Az első hullámban 5 idősotthoni gondozó hunyt el, a másodikban 13 fő, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó lett pozitív, a második hullámban 8273.

A politikus közösségi oldalán megjelent bejegyzésében emlékeztetett rá, hogy több hónapos folyamatos adatkérés és levélváltás után bocsátották rendelkezésére az információkat. MInt írta, ezek máshol naprakész adatok, amiből nyomon követhető a járvány terjedése a szociális intézményekben. Ezzel szemben Magyarországon csak utólag lehet információkhoz jutni, ami probléma, mert így nincs semmilyen rálátásunk, mi történik éppen az országban. Hozzátette, a nyilvánosság nem akadályozza, hanem segíti a védekezést, mert fényt derít az esetleges hibákra, mulasztásokra, rossz döntésekre. Ami akadályozza a védekezést, az a propaganda – jegyezte meg.

Érdemes felidézni: a koronavírus elleni védőoltásokkal első körben éppen a szociális és idősotthonok lakóit oltották be.