Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Izraeli választások: ismét patthelyzet állhat elő

Szerző: | 2021. március 17., 12:43 | Belföld

Benjamin Netanjahu választási plakátja Jeruzsálemben 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Ammar Awad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét egy új kormány megalakítását nehezítő patthelyzetet, a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt támogató és a vele szemben összefogó pártok tömbjei közötti kiegyenlített eredményt jeleznek előre a közvélemény-kutatások a jövő keddi parlamenti választások előtt Izraelben – jelentette szerdán a helyi média beszámolói alapján az MTI tudósítása.

HIRDETÉS - AIP

Már megkezdte a szavazatok leadását a jövő kedden esedékes, két éven belül negyedszer megrendezett izraeli parlamenti választásokra a dupla borítékkal szavazók egy része, a hivatalos kiküldetésben külföldön élők, valamint a katonák. A választási bizottság elnöke szerda délelőtt úgy nyilatkozott a katonai rádiónak, hogy Izrael felkészült a különleges „járványszavazásra”, melyben mintegy 500-600 ezer, nehezebben megszámolható, dupla borítékos voksra számítanak a fertőzöttek és a karanténra kötelezettek miatt, valamint mert a zsúfoltság elkerülése érdekében 650-ben maximalizálták az egy választási helyiségben szavazók számát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A választási bizottság elnöke megtiltotta a kormányzó Likudnak, hogy plakátjain a „Visszatérés az élethez” szlogent használja, amelyet korábban az egészségügyi minisztérium hirdetett, mert álláspontja szerint ennek a feltüntetése a pártoktól független, állami eredményt, a sikeres oltási kampányt egy pártnak, illetve Benjamin Netanjahunak tulajdonította. Izraelt az utóbbi napokban olyan óriásplakátok árasztották el, melyeken Netanjahu győztesen magasra emeli kezeit e felirat alatt, és pártjának szavazócédulán szereplő betűit látni mellette egy választási borítékban. A Likud és Netanjahu a sokat vitatott, ellentmondásos járványkezelési kérdések háttérbe szorításával, s a sikeres oltási kampány hangsúlyozásával próbálja megnyerni a választók bizalmát a voksolás előtt.

A választások tétje, hogy ezúttal többséget szerez-e a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömb, vagyis sikerül-e megszerezniük a százhúsz parlamenti helyből legalább 61-et. A kormányfő számára különösen fontos a győzelem, ugyanis az általa vezetett tömb hatalomra jutása esetén megszüntetheti az ellene folyó korrupciós pert. Ezt a radikális jobboldali, nacionalista erőket a kneszetbe juttatni szándékozó vallásos cionista párt egyik vezetője, Itamar Ben-Gvir már követelte a Jediót Ahronót napilap honlapjának, a Ynetnek nyilatkozva.

Ha folytatódik a per, akkor április 5-től hetente három tárgyalási napot tartanak Jeruzsálemben a körzeti bíróságon, a miniszterelnöknek ezek legalább egy részén meg kell jelennie, s nyilvánosságra kerülnek a tanúvallomások és a bizonyítékok.

A közvélemény-kutatások továbbra is patthelyzetet jeleznek a két tömb között, és minden azon múlik, hogy a választási küszöb közelében álló négy párt közül melyek jutnak be, azok melyik tömböt fogják erősíteni. A legutóbbi, tavaly márciusi választásokon a kormányfővel szemben állók 62, támogatói pedig 58 parlamenti helyet szereztek.

A választásokat követően az egyik, a baloldali pártszövetség színeiben indult képviselő átállt a jobboldali kormányzó Likudhoz, s jelenleg választási listájukon a 26. helyet foglalja el. Lépése nyomán tavaly tavasszal 61-59-re csökkent a különbség. Később a Beni Ganc vezette Kék-Fehér párt megszegte legfőbb választási ígéretét, miszerint nem lép koalícióra Netanjahuval, és közös kormányt alakított a Likud elnökével. Ezután ez a pártszövetség kettészakadt, a Van jövő (Jes Atíd) átült az ellenzék padsoraiba. Ez a párt a közvélemény-kutatók szerint ezúttal mintegy 20 mandátummal a Netanjahu elleni „demokratikus tömb” legnagyobb frakciója, miközben a Kék-Fehér párt Ganc vezetésével a 3,25 százalékos parlamentbe jutási küszöb közelében áll.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Benjamin Netanjahu, Izrael, koronavírus-járvány, koronavírus-oltás, parlamenti választások


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest