Kormány: Brüsszeltől most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát

Kormány: Brüsszeltől most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát

Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján 2021. február 21-én (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támadással reagált a magyar kormány arra az uniós javaslatra, hogy a tagállamokban nem lenne kötelező elfogadni az orosz és a kínai vakcinát.

Lapunk is beszámolt róla, hogy a tervek szerint az úgynevezett a digitális zöld tanúsítvány azt bizonyítja, hogy egy személy be van oltva a Covid-19 ellen, negatív vizsgálati eredménnyel rendelkezik, vagy felépült a koronavírusból. A javaslat úgy fogalmaz, hogy „a kötelezettség azokra az oltásokra korlátozódna, amelyek EU-szerte forgalomba hozatali engedélyt kaptak, de a tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezen felül elfogadnak más oltásokat is”. Vagyis: amit az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyott, azt minden tagállamnak el kell fogadnia, mint beadott oltást, az ezen a körön kívül eső vakcinák esetében minden tagállam eldöntheti, hogy elfogadja-e vagy sem.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye azt hangsúlyozta, hogy az uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy milyen Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be. Ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi. – Brüsszeltől azonban most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát – szögezték le.

A tájékoztatásban ismét azzal érveltek – ami a kormányzati kommunikációban rendre elhangzik –, hogy Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést, Európa országaiban az átoltottság ezért nagyon alacsony. – Ma nem brüsszeli vakcinaútlevélre, hanem vakcinára van szükség. Amíg a brüsszeli bürokrácia a vakcinabeszerzés helyett vakcinaháborúval van elfoglalva, addig Európában a járvány következtében napról napra emberek tízezrei halnak meg – közölték.

Azt is írták, hogy mire az Európai Unió jogalkotási folyamata ezt a rendelettervezetet elfogadja, Magyarországon már befejeződik az oltás folyamata.