Külföldi művészeti egyetemek veszik át az SZFE távozó hallgatóit

Külföldi művészeti egyetemek veszik át az SZFE távozó hallgatóit

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt európai egyetem veheti át a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 150 olyan hallgatóját, akik az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánják az SZFE-n befejezni tanulmányaikat. A hallgatók átvétele formálisan történhet. Az azt jelenti, hogy elismerik az eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is – közölte a Freeszfe Egyesület.

Mint írták, a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri) sikerült megállapodnia tizennégy SZFE-s osztály átvételéről. A „diplomamentő programon” hónapok óta dolgozik az egyesület. Mivel 150-nél több hallgató élne a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

A Freeszfe Egyesület azt is közölte, hogy az egyéni hallgatói szerződések aláírási procedúrája folyamatban van, így egyelőre nem lehet tudni az átjelentkező hallgatók pontos számát. A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n.

A részletekről szólva tudatták: az egyetemek többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak: az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet, mint oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményt tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik. A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékeli majd a Freeszfe Egyesület oktatói gárdája. Az említett osztályok többsége már a tavaszi szemesztertől ebben a programban folytatja.

Közel hetven vidéki és határon túli hallgató elszállásolása a tavaszi szemeszter idejére a Közép-európai Egyetem (CEU) jóvoltából lett megoldva.

A járványügyi helyzet súlyosbodásával az egyesület digitális munkarendre állt át: a kurzusokat online tartják, a projekteket fizikai kontaktus nélkül fejlesztik. A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térnek vissza – a bázist jelentő épületet továbbra is keresik. Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a Freeszfe Egyesület a tevékenység megvalósításához szükséges épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítja. „Az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik” – közölték.