Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Nem lesz kötelező elfogadni a kínai és az orosz vakcinát az EU-ban

Szerző: | 2021. március 17., 13:47 | Belföld, EU

Védettségi igazolvány (Forrás: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság Brüsszelben bemutatta a digitális zöld tanúsítványra vonatkozó javaslatát, amelynek célja, hogy az EU-n belüli utazásokat egyszerűbbé és átláthatóbbá tegyék. Az orosz és a kínai vakcinát nem lesz kötelező elfogadniuk más országoknak.

HIRDETÉS - AIP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette a testület erre vonatkozó elképzeléseit. Eszerint a digitális zöld tanúsítvány azt bizonyítja, hogy egy személy be van oltva a Covid-19 ellen, negatív vizsgálati eredménnyel rendelkezik, vagy felépült a koronavírusból. Ingyenes, digitális vagy papír formátumban lesz elérhető és QR-kódot tartalmaz a tanúsítvány biztonságának és hitelességének biztosítása érdekében.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Magyarországon talán a legtöbbeket érintő és foglalkoztató kérdés, hogy mi történik azokkal, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által el nem ismert oltással, vagyis orosz, illetve kínai vakcinával rendelkeznek. A javaslat úgy fogalmaz, hogy „a kötelezettség azokra az oltásokra korlátozódna, amelyek EU-szerte forgalomba hozatali engedélyt kaptak, de a tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezen felül elfogadnak más oltásokat is.” Vagyis: amit az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyott, azt minden tagállamnak el kell fogadnia, mint beadott oltást, az ezen a körön kívül eső vakcinák esetében minden tagállam eldöntheti, hogy elfogadja-e vagy sem.

A javaslat értelmében a tagállamok továbbra is dönthetnek arról, hogy milyen közegészségügyi korlátozásokat alól lehet mentesíteni az utazókat, azonban ezek a mentességek meg kell illessék a digitális zöld tanúsítvánnyal rendelkezőket is. Rendelkeznek arról is, hogy ha egy tagállam továbbra is előírja a zöld tanúsítvány birtokosainak karanténba helyezését vagy tesztelését, akkor erről értesítenie kell az Európai Bizottságot és az összes többi tagállamot, valamint meg kell magyaráznia ennek az intézkedések az okait.

Ez a rendszer átmeneti intézkedés, addig lesz érvényben, ameddig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdeti a Covid-19 nemzetközi egészségügyi vészhelyzet végét.

A javaslatot még el kell fogadnia a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsának és az Európai Parlamentnek is. Ami nagyon  valószínűnek tűnik, az az, hogy Magyarország nem támogatja a javaslatot. Legalábbis erre lehet következtetni abból, amit Szijjártó Péter kedden Belgrádban mondott: “Mi nem fogadjuk el azt, hogy a Covid-útlevél esetleges bevezetésénél az európai szabályok által elismert csak egyik jóváhagyási formát vegyék figyelembe, hanem igenis minden, a nemzeti hatóságok által az európai szabályok által jóváhagyott oltóanyag felhasználását, azt igenis figyelembe kell venni a jövőben az európai covid-útlevél kiadásánál.”

HIRDETÉS - AIP

Címkék: covid-útlevél, EU, Európai Bizottság, koronavírus-oltás, oltóanyag, vakcina


Virtus

Virtus

A német külügyminiszter szerint érthetetlen, amit a magyar vezetés tesz Kína ügyében. Aztán hozzátette, hogy sajnos nagyon is érthető. Nincs itt valami ellentmondás? Hát, sajnos nincs.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest