Népszava: Lehetetlen küldetés a vakcinát kérő összes 60 év feletti beoltása Húsvétig

Népszava: Lehetetlen küldetés a vakcinát kérő összes 60 év feletti beoltása Húsvétig

Kerényi Attila háziorvos beoltja páciensét az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina második adagjával a háziorvosi rendelõjében Nyírtelken 2021. március 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre esélytelenebbnek látszik, hogy a Nagypéntekig hátralévő 16 nap alatt valamennyi 60 év feletti regisztrált megkaphassa a vakcinát, az meg végképp, hogy eleget tegyenek a miniszterelnök ígéretének és 2,4 millióan legyenek addig legalább egyszer beoltva – írja a Népszava

A lap újságírójának becslése szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ március elején tett 2 millió fős ígérete nagy nehézségek árán talán teljesíthető, ami azonban nem jelenti azt, hogy abban benne lesz az eddig kimaradt 850 ezer idős ember. Már csak azért is, mert hozzávetőlegesen ugyanennyi hatvan év felettit sikerült beoltani az oltás kezdete óta eltelt hat hét alatt, Húsvétig pedig alig több mint két hét van hátra.

A lap emlékeztet, hogy a szerdai operatív törzs tájékoztatón elhangzott, „hogy eddig 1 millió 397 342 ember kapta meg a védőoltást Magyarországon, ebből nagyjából 850 ezren tartoznak a 60 fölötti korcsoportba. Az országos oltási munkacsoport vezetője úgy fogalmazott, az 1,7 millió regisztrált idős nagyjából fele kapta meg eddig a vakcinát. Az azonban szerdán sem derült ki, hogy mi történik azzal a majdnem 900 ezer idős emberrel, aki valami miatt nem tudott, vagy kellő tájékoztatás nélkül nem akart bejelentkezni az oltásra várakozók közé, hiszen összesen majd 2,6 millió 60. életévét betöltött ember él az országban.”

A cikkben arról is szó esik, hogy „a beérkezett vakcinák közül eddig körülbelül mintegy 2,4 milliót szabadítottak fel, de eddig összesen 1,8 millió adag vakcina fogyott csak el. A háziorvosokat májusig gyakorlatilag pihenőnap nélküli munkára kényszerítette a kormány, miközben országszerte arra panaszkodnak, nem kapnak elég vakcinát.”

Címkék: idősek, oltóanyag, vakcina