Regionális szigorítás: Gulyás Gergely nem mond igazat

Regionális szigorítás: Gulyás Gergely nem mond igazat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdai Facebook-bejegyzése után a csütörtök délelőtti kormányinfón is álhírnek nevezte a kancelláriaminiszter, hogy regionális alapú szigorítások léphetnek érvénybe Magyarországon és kizárólag a sajtót tette felelőssé az ilyen információk terjedéséért. Gulyás Gergely szavai azonban nem állják ki az igazság próbáját, a valóság ugyanis az, hogy a területi különbségtételről Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője beszélt március 14-én.

Szándékosan az egyik kormánylapból, a Magyar Nemzet néven megjelenő újság cikkéből idézünk: „Galgóczi Ágnes közölte: az országban mindenhol terjed a vírus, Budapest és Pest megye a legérintettebb. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be – tette hozzá a járványügyi főosztályvezető.”

Gulyás Gergely miniszter azt is mondta a kormányinfón, hogy hiteles információkért a sajtó az operatív törzshöz forduljon. A valóság ezzel szemben az, hogy az operatív törzs alig, vagy több lap – így például a Magyar Hang – egyetlen megkeresésére sem reagál. Az orvosok, kórházi vezetők pedig legfeljebb a kormánylapoknak szoktak nyilatkozni.