Egyre többen kérnek iskola és óvodai felügyeletet, a pedagógus szakszervezetek az oltást sürgetik

Egyre többen kérnek iskola és óvodai felügyeletet, a pedagógus szakszervezetek az oltást sürgetik

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nő az iskolai és óvodai felügyeletet igénylő szülők száma – derül ki a Népszava adatkérésből. A hivatalos adatok szerint jelenleg az óvodások csaknem hét, az iskolások pedig alig egy százalékának kell biztosítani ezt a lehetőséget, de a Pedagógusok Szakszervezetének tudomása van olyan óvodáról, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet. A pedagógus szakszervezetek továbbra is úgy vélik: többek között az iskolai és óvodai felügyelet kötelező biztosítása is indokolja, hogy előrevegyék az iskolai és óvodai dolgozókat az oltási sorban.

A Népszava adatkéréséből az derül ki, hogy a felügyeletet kérők száma jelentős növekedést mutat az egy héttel ezelőttihez képest, és magasabb is, mint amiről Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár beszélt csütörtökön. Az államtitkár azt mondta az Inforádiónak, hogy az óvodákban 15 ezer, az iskolákban 4-5000 fő él a felügyelettel, az a teljes létszám öt százaléka az óvodákban, egy százalék alatti az iskolákban, ezért nem hordoz jelentős járványügyi kockázatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont már közölte a Népszavával, hogy március 17-én 5386 általános iskolás (a tanulók 0,74 százaléka) és 22 126 óvodás (az óvodások 6,86 százaléka) számára kértek gyermekfelügyeletet. Vagyis a koronavírusjárvány erősödése miatt március 8-tól elrendelt teljes távoktatás és intézménybezárás után az iskolai felügyeletre szoruló diákok száma megduplázódott, az óvodásoké pedig két és félszeresére nőtt egy hét alatt. Múlt héten még 8892 óvodás és 2679 iskolás gyermeknek kellett felügyeletet biztosítani az intézményekben – írja a Népszava. Ez az óvodák esetében a teljes létszám 2,76 százalékát, míg az iskolások 0,37 százalékát jelentette akkor.

A pedagógus szakszervezetek részben a kötelező felügyeletre hivatkozva kérik, hogy a kormány vegye előre az oltási sorban a pedagógusokat. – Ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat március végén, április elején, elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása. A Pedagógusok Szakszervezetének tudomása van olyan óvodáról, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet. Ha gyermekfelügyeletre kötelezik az intézményeket, a tegnap beadott oltás is megkésett – írta a Pedagógusok Szakszervezete március 9-én Kásler Miklós és Palkovics László minisztereknek címzett nyílt levelében.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is rámutatott, hogy a zárás ellenére jelen pillanatban is iskolák, óvodák ezreiben működik gyermekfelügyelet, a bölcsődék továbbra is nyitva vannak, ennek ellenére a kormány továbbra sem tervezi kiemelt csoportként kezelni az oktatás-nevelésben dolgozókat az oltási rendben.