Hatott a sztrájk, emelne a béreken a gyöngyösi gyár

Hatott a sztrájk, emelne a béreken a gyöngyösi gyár

Automata összeszerelõ berendezés a betegellátásban használt orvosi eszközöket gyártó B. Braun Medical gyöngyösi gyáregységében 2017. december 13-án (Fotó: MTI Fotó: Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megemelte bérmelési ajánlatát pénteken a B. Braun Medical Kft. vezetése a gyöngyösi gyárban foglalkoztatottaknak, miután a munkavállalók február 23-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, majd március 10-12 között kilenc alkalommal szerveztek további kétórás munkabeszüntetést. A Vasas Szakszervezet még vizsgálja az ajánlatot, de örül az elmozdulásnak. Hétfőn lehet újabb egyeztetés a felek között.

A társaság az MTI-vel közölte: a gyöngyösi gyár órabéres munkatársai 69 százalékának megadná a szakszervezet által követelt 8 százalékos alapbéremelést, akik így túlóra nélkül minimum bruttó 384 707 forintot kaphatnak egy ledolgozott hónap után. Az órabéresek köréből további 26 százaléknak 6 százalékos, míg a fennmaradó 5 százaléknak 4 százalékos emelést kínálnak, a magasabb keresetűeknél mérsékelve az emelés mértékét. A szakszervezet egységesen 8 százalékos emelést követelt. Jelezték: a vállalat gazdasági lehetőségeit túllépő béremelés pénzügyi forrását részben a teljesítménybónusz-rendszer keretének átcsoportosításával oldják meg. Ajánlatukról várhatóan március 22-én egyeztetnek a munkavállalói érdekképviselettel.

– Mindenképpen pozitív, hogy elmozdulást látunk a munkáltató álláspontjában – mondta a Magyar Hangnak a Vasas Szakszervezet alelnöke, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Mint elmondta: elemzik a javaslatot, mivel az, amellett, hogy bizonyos számú embernek megadja a kért alapbéremelést, más juttatásokat elvonna. A hétfői egyeztetésen a szakértők és a tagság véleményének kikérése után vesz majd részt a szakszervezet.

A szakszervezet korábban arra hivatkozva kérte a béremelést, hogy az infláció a megelőző éveknél jóval magasabb, így a nettó bérek nem érnek már annyit, mint akár tavaly ilyenkor, ráadásul további emelkedő inflációval lehet számolni. László Zoltán korábban kifejtette: elfogadhatatlannak tartják, hogy éppen az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalat vezetése hivatkozik a járvány okozta gazdasági nehézségekre, miközben annyi a megrendelése, hogy éjjel-nappal mennek a gépek, az 1600 munkavállaló folyamatosan dolgozik.

A vállalat ezt máshogy látta. Közleményükben azt írják: jelentősen csökkent a gyöngyösi gyárában előállított termékeik iránti kereslet. Az elnapolt és nem sürgős műtéti beavatkozások az orvosi eszközök felhasználásának visszaesését eredményezték, ennek következtében a megrendelésszám is lecsökkent, így 2021-ben előreláthatólag több millióval kevesebb termék kerülhet le a gépsorokról.



Az orvostechnikai eszközöket és kiegészítőket gyártó B. Braun nemzetközi vállalatcsoport a világ egyik vezető egészségügyi szolgáltatója. A világ 64 országában 64 ezer embert foglalkoztat. Magyarországon az anyacéget a B. Braun Medical Kft., a B. Braun Avitum Hungary Zrt. és a B. Braun Trading Kft. képviseli, melyek együtt mintegy 2500 embert foglalkoztatnak és közvetetten további 1000 embernek nyújtanak biztos megélhetést.

A nyilvános cégadatok alapján a B. Braun Medical Kft. nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 34 milliárd 640 millió forintot. A társaság gyöngyösi gyára több száz orvostechnikai eszközt, egyebek mellett dialíziskezelésnél alkalmazott vérvonalakat, cyto-szetteket, katétereket és műtéti elszívókat gyárt. A termékeket nem csak Magyarországon, de a nemzetközi egészségügyi ellátásban is használják. A térség munkaerőpiacát több mint 30 éve meghatározó gyöngyösi orvosieszköz-gyár több mint 1600 munkavállalót foglalkoztat.