Orbán Viktor: Maradnak a szigorú korlátozások még legalább egy hétig

Orbán Viktor: Maradnak a szigorú korlátozások még legalább egy hétig

Orbán Viktor pénteki szokásos rádióinterjúja közben (Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További egy hétig biztosan fennmaradnak – az eredetileg március 22-ig meghozott –, jelenleg is érvényben lévő szigorú korlátozások – jelentette be a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában Orbán Viktor. A húsvéti időszakra vonatkozó intézkedésekről majd csak jövő héten döntenek. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy akkor lehet fokozatosan megkezdni a nyitást, amikor minden regisztrált 65 év feletti be lesz oltva. Erre pontos időpontot nem tudott mondani, csak annyit, hogy akkor érhetjük el ezt, amikor országosan már 2,5 millióan megkapták a vakcinát.

A jelenleg is hatályban lévő korlátozó intézkedések fennmaradnak még egy hétig biztosan – jelentette be Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A legfrissebb adatokat is ismertette: 213-an hunytak el az elmúlt 24 órában, kórházban több mint 9000-en vannak és 1174 ember lélegeztetésre szorul. – Azt mondták a szakemberek, hogy ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehet – fogalmazott.

A kormányfő szavai szerint 1618 lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy van még, míg Covid-ágyból további 11 ezer. A kérdés ilyenkor az, hogy megfelelő személyzet van-e. Azt a tájékoztatást kapta a kórházigazgatóktól, hogy mindenki el tudja látni a feladatokat, központi segítséggel. A rezidenseket már javarészt beoltották és vezényelték, a végzős medikus hallgatók most kapnak oltást és „szívükben is készen állnak, hogy ha menni kell, akkor mennek”.

– További megszorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselne el Magyarország – fogalmazott a kormányfő, majd ezt le is bontotta több részre. Így arra, hogy a családok is bajban vannak, hiszen otthon vannak a kisebb gyerekek is, de „jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni”. A fiatalok is nehéz állapotban vannak, sok fiatal beteg is van. Azt hallotta a szakemberektől, hogy van összefüggés a megbetegedés és a betegség súlyos lefolyása, valamint a cukorbetegség és a túlsúlyosság között. – Ez mindannyiunknak figyelmeztetés – mondta. A fiatalok bekerülnek a kórházba, de a legtöbbjük inkább szabadulni szeretne, „jó esély van, hogy szabad nyaruk lesz”. A szolgáltatószektorban dolgozóknak pedig azt mondta, hogy igyekeznek bértámogatást és újraindulási bérkölcsönt adni, a miniszterelnök azt kérte, hogy tartsanak ki, ha újranyitás lesz, erős és bőséges lesz a következő év.

Minden héten négyszer-ötször annyi ember kap oltást, mint amennyien megbetegednek. Az operatív törzsnek el kell készíteni az újraindítási tervet, aminek középpontjában az oltottak száma áll. Vagyis a lépéseket a beoltottak számához kell igazítani, hiszen a nemzeti konzultáció eredménye is az lett, hogy az emberek fokozatos nyitást szeretnének. A kormányfő elmondása szerint akkor tudjuk megtenni az első lépést, amikor minden 65 év feletti ember, aki regisztrálta magát, be lett oltva. A számítások szerint amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk el ide. Az lesz az a pillanat, amikor meg lehet kezdeni az újraindítást.

A húsvét egy külön járványügyi kezelést igényel majd, ezért döntöttek most egyelőre csak a következő egy hét korlátozásairól, pontosabban a jelenlegi intézkedések fenntartásáról.

A beoltott emberek száma pénteken fogja átlépni a másfélmilliót, 1,260 ezren pedig már megkapták a védettségi igazolványt. Hozzá jönnek még azok, akik korábban igazoltan átestek a betegségen, vagyis kétmillió körül védettnek számítanak.

– A baloldal azzal tudna legjobban hozzájárulni a védekezéshez, ha abbahagyná az oltásellenes kampányát – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy aki oltásellenes, az kockára teszi emberek életét.

Az ellenzék mellett Brüsszel is szóba került: a vakcinák beszerzésében rendkívül fontos szerepet játszott a bizottság, a miniszterelnök szerint ma már bánja, hogy elhitte, gyorsabban fog menni a beszerzés, ha rájuk bízzuk. A migráció után ez a második nagy csalódás a közös európai politikát érintően – mondta a kormányfő. Megismételte, hogy a következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca oltóanyag érkezik Magyarországra, mint amiben megállapodtak. Szijjártó Péterrel azt tűzték ki célul, hogy akkor szerezzenek két hónapra 500 ezerrel több keleti vakcinát, ehhez újabb vakcinák vizsgálatát is elrendelték.

Ismét elhangzott, hogy Brüsszelből ma vakcinát várunk és nem útlevelet, pontosabban útlevél szabályozására vonatkozó koncepciót. Rossz lelkiállapotban van az egész kontinens, amikor újraindításról beszélünk, helyre kell állítani a derűt, az optimizmust úgy, hogy közben veszteségeink vannak. – Nemcsak a gazdaságot kell újraindítani, hanem újra kell egyesíteni Magyarországot – mondta, hozzátéve, hogy ehhez a művészekre, a kultúra embereire, az egyházakra is szükség lesz. Brüsszelnek szerinte ilyen kérdésekkel kellene foglalkoznia.

Az önkormányzatok által felajánlott oltópontok kialakítása kapcsán Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy ne üljön fel az álhíreknek, a fakenews-nak. – Próbáljanak ránk hallgatni – fogalmazott, hozzátéve, hogy ő elmondja, mi a valóságos helyzet. Ma sok ezer oltóponton adnak be oltásokat, nem abból van kevés, hanem vakcinából. Ha sok oltóanyag lesz, akkor van terv arra, hogyan tudnak újabb több ezer oltópontot létrehozni. Amelyik háziorvos úgy gondolja, hogy nem alkalmasak a körülményeire az oltásra, akkor segítséget kap, hogy ez megváltozzon.

Az interjú végén szóba került az Európai Néppártból való kilépés. – Jó volt, szép volt, elég volt – így foglalta össze a miniszterelnök mindezt. Felidézte, hogy az első töréspont a migráció kérdése volt, most meg a világjárvány idején a segítség helyett „folytatják a nyüstölést”. Ez a helyzet méltatlan, ezért ilyenkor jobb, ha az ember veszi a kalapját. – Lengyelország, Olaszország és Magyarország megpróbálja újjászervezni az európai jobboldalt, ez ügyben hamarosan látni is fogjuk egymást – tette hozzá.

Címkék: Orbán Viktor

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.