Szlávik nem zárja ki az újabb szigorítások lehetőségét

Szlávik nem zárja ki az újabb szigorítások lehetőségét

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlávik János már most úgy érzi, hogy a helyzet nagyon súlyos. A brit mutáns okozza azt, hogy a betegség halálosabb, mint a korábbiak. Pontosan nem tudják, mennyivel, de akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint a korábbi vírusmutánsok. Ráadásul jobban terjed és fiatalabbakat fertőz meg a brit mutáns – mondta az ATV Start című műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Megpróbálnak annyi ágyat felszabadítani, amennyin biztonságosan el lehet látni a betegeket, ez vonatkozik az intenzív ágyakra is. Elmondása szerint a Dél-pesti Centrumkórházban még nem kellett olyan problémával szembenézniük, hogy esetleg betegek között kelljen dönteniük, és azt is hozzátette: úgy tudja, Magyarországon összességében rendelkezésre áll annyi ágy, hogy ne kelljen ilyen döntéseket hozni.

A halálozások számát tekintve arról beszélt, hogy azokat szerinte nem lehet összehasonlítani más országok statisztikáival. Magyarországon például bárki, aki koronavírus-fertőzöttként kórházba kerül és meghal – akár egy héten, akár három hónapon belül –, az koronavírus-halottnak számít. Sok országban viszont 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját.

Az oltásokkal kapcsolatban az infektológus elmondta: sok esetben látja, hogy az első oltások után fertőződnek meg az emberek. (Így járt az ATV műsorvezetője, Kárász Róbert, aki március 8-án kapta meg a kínai Sinopharm-vakcinát, majd tíz nap elteltével elkapta a koronavírust és ágynak esett. – a szerk.)

Szlávik szerint fertőzhet az, aki már be van oltva, viszont nem olyan mértékben, mint aki nincs beoltva. Az infektológus úgy látja, az oltások komplex védelmet nyújtanak. Gyerekek között nincsen szuperfertőző – folytatta a főorvos, aki szerint ezért is lehetett, hogy az általános iskolákat nyitva hagyták.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy a számok további romlása esetén nem tartja kizártnak, hogy szigorítás lesz. Ez már csak azért is érdekes kijelentés Szláviktól, mert Orbán Viktor péntek reggeli szokásos rádióinterjújában az ígérettel ellentétben elmaradtak a nagy bejelentések, és a kormányfő annyit mondott, hogy egy hétig biztosan fennmaradnak – az eredetileg március 22-ig meghozott – a jelenleg is érvényben lévő szigorú korlátozások.