Budaházy Eddától Karácsony Gergelyig – Politikáról is készít videókat a fiataloknak Osváth Zsolt vlogger

Budaházy Eddától Karácsony Gergelyig – Politikáról is készít videókat a fiataloknak Osváth Zsolt vlogger

Osváth Zsolt vlogger (Fotó: Osváth Zsolt Youtube csatornája)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

12 éves korában állami gondozásba került, 18 évesen már teljesen a saját lábára kellett állnia, azóta megjárt egy valóságshowt, szerkesztő volt az RTL Klubon, jelenleg pedig százezrek nézik a Youtube-ra készített videóit, amelyekben már Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor, Alföldi Róbert, legutóbb pedig Karácsony Gergely is volt vendég. Osváth Zsolttal arról beszélgettünk, hogyan lehet közéleti témákkal megszólítani a fiatalokat, miért fontos, hogy a politikáról ne csak a politikusok beszéljenek.

757 ezren nézték meg a Youtube-on Osváth Zsolt videóját, amelyet még a koronavírus első hullámának kezdetén készített arról, mennyire vigyáznak magukra az idősek, az akkoriban sokat hangoztatott „Maradj otthon!” szlogen ellenére miért vannak sokan mégis az utcán. Számos más videója is több százeres megtekintést ért el, a legnézettebbek között van az is – 387 ezren kattintottak rá –, amelyen a melegségét nyíltan vállaló vlogger a „homoszexuális propagandának” hadat üzenő Budaházy Eddával vitatkozott.

Osváth Zsolt Youtube-os követőinek jelentős része a húszas éveiben jár, vagyis az a korosztály, akiket a felmérések szerint még kevésbé érdekel a pártpolitika. Márpedig ezen a csatornán, bőven találkozni közéleti témákkal. – A Hír TV miatt kezdtem el politikával foglalkozni, mert nagyjából tavaly tavasszal elkezdték húzogatni a bajszomat, politikai tényezőt csináltak belőlem – emlékezett vissza a fiatalember arra, hogy a bulvár mellett miért kezdett el ilyen tartalmú videókat is készíteni. Ezek után több olyan kormányzati intézkedés is volt, amely személyesen érintette, így már fontosnak tartotta, hogy elmondja a véleményét. Ezek egyike az a döntés, amely alapján egyedülállók csak miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyermeket, márpedig számára ez lett volna az egyetlen lehetőség, hogy párjával bővíthessék családjukat. Még ha kapcsolata a kormányzati narratíva szerint nem is számít családnak. – Orbán Viktor azt mondta, hogy a gyerekeinket hagyják békén. Én ugyanezt tudom mondani, de azzal, hogy a kormány a mi gyerekeinket hagyja békén – fogalmazott, hozzátéve, hogy tőle elvették azt a lehetőséget, hogy „egy gyermeket megmentsen az állami gondozásból”.

Osváth Zsolt szerint a politika tálalható érdekesen is, az ő videóit azért nézik a fiatalok, mert nem egy pulpitus mögül, magasztos hangvételben beszél, mint a politikusok általában. Hogy ő maga lenne-e politikus? A vlogger határozottan állítja, ugyan többször is keresték a pártok emiatt, de ezt nem vállalná. Ugyanis őt a pártpolitika nem érdekli, ráadásul szerinte egy politikusnak nagyon sokszor kell meghasonulni, ez nem neki való, ahogy az sem, hogy mások szabják meg neki, mit mondjon. Azt is az ellenérvek közt hozta fel, hogy nem tudná teljes mértékben letenni a voksát egyik ellenzéki párt mellett sem mellett. – Nyilván az ellenzéki összefogást, mint olyat, üdvözlöm, és ahogy tudom, megpróbálom őket bemutatni az embereknek. De nem vagyok hülye, pontosan tisztában vagyok a gyengeségeikkel. Én inkább másként szeretném segíteni az embereket – fejtette ki.

A vlogger azon szereplők egyike, aki számos alkalommal vállalt már vitát, főként a kormányzati propagandát képviselő Pesti Srácok és Pesti TV ismert arcaival. Úgy érzi, ennek van értelme, még ha a vitapartnerei egyértelműen a Fidesz narratíváját is képviselik, ahogy ő hívja őket „megélhetési gyűlölködők”. Nem is az a célja, hogy kamerák előtt meggyőzze a vele szemben ülőket – habár elmondása szerint a kamerák kikapcsolása után egészen másfajta beszélgetések zajlanak – hanem a nézőket szeretné gondolkodásra bírni. Erre pedig azért lát esélyt, hiszen ő maga is elgondolkodott már olyan témán, amit egy ilyen vitában vetettek fel neki: a most népszerű streaming-szolgáltatóknál az LMBTQ-karakterek megjelenítésének mennyiségén. – Nem azt mondom, hogy ne legyenek ilyen szereplők, de jó lenne ezt optimalizálni, mert most túl van tolva és ez kontraproduktív – mondta.

Osváth Zsolt egyébként rendszeresen jótékonykodik és erre buzdítja követőit is, nemrégiben pedig egyesületet alapítottak erre vőlegényével. – Amikor mi megismerkedtünk, egy óbudai dohos szükséglakásban laktunk, BKV-jegyre sem volt pénzünk. Azt, hogy mi most ott tartunk, ahol, folyamatosan szeretnénk a Jóistennek meghálálni, és azt csak úgy tudjuk, ha mi is segítünk másoknak – mondta. Viszont azt látták, ebből káosz lett, ugyanis rengeteg adomány érkezett hozzájuk a tartós élelmiszerektől elkezdve a babakocsikig. „Bukdácsoltunk a konzerveken a lakásban”, ezért arra jutottak, ennek hivatalos formát kell önteni. Egy követőjüknek köszönhetően pedig még irodájuk is lett. – Mi nem a legnehezebb helyzetben lévőket fogjuk tudni támogatni, hanem azt a réteget, akiknek a hónap utolsó öt napjában fogy el a pénzük, vagy éppen azt nem engedhetik meg maguknak, hogy számítógépet vegyenek. Mi akarunk lenni az a kis plusz, ami hiányzik az emberek életéből. Olyan hely szeretnénk lenni, ahova nem lehajtott fejjel, szégyenkezve jönnek az emberek adományért, hanem barátokhoz érkeznek – mondta.

A Youtuber egyébként vallásos. – Melegként hogy lehetek Istenhívő? Tök egyszerű, hiszen engem is ő teremtett a saját képmására – magyarázza. Elmesélte, mikor állami gondozásban volt, 12 éves korában találkozott egy Brigi nevű nevelővel, aki látta rajta, hogy keresi a helyét, így elvitte egy gyülekezet kóruspróbáira. – Az egyik próbán egyszer csak azt éreztem, hogy biztos vagyok benne, hogy létezik Isten. Később a Bibliából tudtam meg, hogy ekkor betöltött a Szentlélek, de én ezt akkor nem tudtam, csak azt, hogy nagyon nagy boldogságot érzek – mesélte, hozzátéve, onnantól természetes volt számára, hogy bármi történik vele, ahhoz köze van Istennek.

Végezetül Osváth Zsoltnak azt a kérdést is feltettük, amit ő maga is szokott műsorai vendégeinek: hol látja magát öt év múlva. – Akkor már legalább egy lurkó kell, hogy szaladgáljon a lábunk körül álmatlan éjszakákat okozva nekünk, és szeretném, ha Patrikkal vérre menő vitákat folytatnánk arról, hogy melyikünk kényeztette el jobban – mondta mosolyogva. Hozzátette, az nem érdekli, a karrierje hogyan alakul. És hogy tekintve az örökbefogadási szabályok szigorítását, a gyermekvállalást itthon vagy külföldön képzeli el? – Ez a 2022-es választáson múlik, az vízválasztó lesz az életünkben. Én nagyon optimista vagyok, és azt kommunikálom mindenkinek, hogy le tudjuk váltani a kormányt. Itt születtem, engem ide köt minden, száz százalékban magyarnak vallom magamat. Ám ha az ország elhagyásán múlik, hogy családom lehet, akkor a gyerekem lesz a prioritás – mondta zárszóként.

A cikket Hutter Marianna és Katona Mariann készítette.