Megjött a kormány nemzeti konzultációjának eredménye, íme a részletek

Megjött a kormány nemzeti konzultációjának eredménye, íme a részletek

Orbán Viktor kitölti az újranyitásról szóló nemzeti konzultációt (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárult a kormány újraindításról szóló online nemzeti konzultációjának eredménye, több mint 528 ezren töltötték ki – ismertette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a kormány hivatalos közösségi oldalán.

Elmondta, a válaszadók 88 százaléka szerint a korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani. A résztvevők 65 százaléka értett egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozások alól – Dömötör ugyan nem említette, de ezzel egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is egyetértett. A válaszadók 74 százaléka szerint, ha a járványhelyzet engedi, enyhíteni kell az este 8 utáni kijárási tilalmat. Ami az éttermek és szállodák ügyét illeti, 87 százalék nyitná ki őket, amint lehet, a sportlétesítmények esetén ez csak 75 százalék.

Azzal már csak a résztvevők 58 százaléka értett egyet, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők rendezvényeket, így például koncerteket vagy sporteseményeket látogassanak.

Végül a válaszadók 79 százaléka értett azzal egyet, hogy a járvány végéig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket vagy beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Dömtör szerint a kormány az eredmények alapján elkészíti majd az újraindítási tervet, aminek egyes szakaszait a beadott oltások számához igazítják majd. – A nyitás részleteiről a miniszterelnök hazai szakemberekkkel és olyan külföldi miniszterelnökökkel is egyeztet majd, akik előttünk járnak az oltási programban – mondta.

Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, Magyarország a járvány megjelenése óta a legsötétebb napokat éli: csak az elmúlt 24 órában rekord számú, 227 halottat regisztráltak, és ugyancsak rekordszámú új fertőzöttet, 11 132 főt. Ami viszont jó hír, már 1 520 350 fő a beoltottak száma, ebből 465 643 fő már a második oltását is megkapta.