A DK megtudta, milliós fizetéseket kapnak egyes egyetemi alapítványok kuratóriumának tagjai

A DK megtudta, milliós fizetéseket kapnak egyes egyetemi alapítványok kuratóriumának tagjai

Fotó: Miskolci Egyetem

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milliós fizetéseket zsebelnek be a „privatizált egyetemi alapítványok kuratóriumaiba beültetett fideszes csókosok” – közölte a Demokratikus Koalíció, miután kikérte az erről szóló adatokat.

A párt több intézményt is megkeresett – így az Állatorvosi-, a Miskolci-, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János-, a Soproni-, a Széchenyi István és a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványait –, hogy megtudja: mennyit keresnek az alapítványok kuratóriumi elnökei és felügyelőbizottsági tagjai. Bár több alapítvány megtagadta a válaszadást – amiért pert indítanak –, a kiadott dokumentumokból azért kiderültek számok is.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke, egyben a „NER egyik kedvenc ügyvédje”, Böszörményi Nagy Gergely havi 1 205 000 Ft díjazásban részesül a munkájáért, de kuratóriumi tagként Scheer Sándor, a Fradi Aréna kivitelezője és Kopek Gábor miniszteri biztos szintén ennyi pénzt vihet haza.

A Náray-Szabó Gábor által vezetett Marek József Alapítvány kuratóriumi tagjai összesen 7,5 millió forintot keresnek havonta.

A Soproni Egyetemért Alapítványtól kikért szerződések alapján az alapítvány kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagjai nem kapnak díjazást.

Varga Judit miniszter, a miskolci egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke sem kap plusz pénzt a munkájáért. A miskolci kuratóriumi tagok közül azonban Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke havi bruttó 1 millió forintot vihet haza, a felügyelőbizottsági tagok közül pedig Hornyák Lóránd, az OT Industries Zrt. (MOL) felügyelőbizottsági tagja és Rózsahegyi Ferenc, Sátoraljaújhely aljegyzője havi 800 ezer forintot keres.

A Demokratikus Koalíció – mint közölték – nem fogja annyiban hagyni, hogy a „privatizált egyetemek alapítványaitól milliós fizetéseket talicskázzanak a fideszes csókos haverok”. Ez ugyanis olyan közpénz, amit a magyarok boldogulására, jövőjére kellett volna fordítani.