Háromlépcsős béremelést kérnek az egészségügyi szakdolgozók

Háromlépcsős béremelést kérnek az egészségügyi szakdolgozók

Boros Délia szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája első adagjával oltja be Zombai Károlynét Gyulán, a Békés Megyei Központi Kórház, Pándy Kálmán Tagkórházában 2021. február 26-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háromlépcsős béremelési koncepciót dolgozott ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), érvelésük szerint kritikus a szakdolgozói létszámhelyzet – derül ki a hétfői Világgazdaságból.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke elmondta, a bérrendezés ütemezését és mértékét az új orvosi bértáblával összhangban alakították ki. A javaslatukat elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is.

Azt kérik, hogy első lépcsőben a 2022. január 1-jére tervezett, átlagosan 21 százalékos béremelést hozzák előre idén június 1-jére. Javaslatuk szerint ekkortól egy kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer forint helyett, egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett.

A következő két béremelés jövő év elején, illetve 2023 januárjában következne, és a harmadik lépcsővel a kezdő szakápoló bére bruttó 280 ezerre, a 40 éve pályán lévőé 1,3 millió forintra nőne.

Balogh Zoltán március elején a Népszavának beszélt arról, hogy a jogállási törvény miatt távozók hetven-hetvenöt százaléka szakdolgozó. Úgy látta, a legtöbben azokról a területekről távoznak, amelyek a legnagyobb terhelésnek voltak kitéve. Például az intenzív- és sürgősségi osztályok dolgozói, valamint az átirányítottak közül. Az elnök szerint már az is látszik, hogy amint javul a járványhelyzet, sokan terveznek ismét külföldre menni dolgozni. Továbbá számolni kell azzal is, hogy évente ezrek mennek nyugdíjba.