Kitiltották Cseh Katalint Kínából

Kitiltották Cseh Katalint Kínából

Cseh Katalin (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a közösségi oldalán jelentette be, hogy Kína kitilthatta őt az országból. Azt írta, hogy a lépés válasz lehet arra, hogy az Európai Unió hétfőn szankciókat vezetett be Kína ellen az ujgurok elnyomása miatt. Ennek részeként az EU utazási tilalmat vezetett be négy kínai személy és intézmény ellen, és befagyasztották az érintettek vagyonát.

A momentumos képviselő – mint az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának tagja – erre adott szankciós válaszként kerülhetett a Kínából kitiltotta listájára – írta, hozzátéve, hogy az Európai Parlament jogászai vizsgálják a kínai diktatórikus rezsim legújabb lépését.

A döntés apropóján kifejtette: az ujgurok elleni tömeges emberi jogi visszaélésekről, akár Tajvan fenyegetéséről, vagy a hongkongi demokráciapárti tüntetések erőszakos leveréséről volt szó, mindig határozottan fellépett a kínai kommunista rezsim elnyomása ellen. Ezen a szankció ellenére sem tervez változtatni. Mint írta, ezért nem támogatják a Kína-EU átfogó beruházási megállapodást sem, szerinte ugyanis nem köthetnek kereskedelmi megállapodást Kínával, miközben munkatáborokat működtetnek és semmibe veszik a területükön élő kisebbségek emberi jogait.

Cseh Katalin úgy értékelte a döntést, hogy a kitiltás a munkájuk elismerése, „amit – mint egy jelvényt – büszkén” fog viselni.

A politikus a magyar diplomáciának is odaszúrt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a külügyminiszterek ülésének szünetében azt mondta, hogy Magyarország értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja, hogy az Európai Unió szankciókat hozott a kínai személyek és entitások ellen. Cseh Katalin szerint a miniszter ezzel aláássa az unió külügyi célkitűzéseit és behódol egy keleti diktatúrának, a magyar külpolitikát pedig morálisan csődnek nevezte a bejegyzésében.