Demokratikus Koalíció: Orbán Viktor azonnal kérjen külföldi segítséget a koronavírusos betegek ellátásában!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez nem a melldöngetés és a hamis sikerpropaganda, hanem az életmentés ideje. Orbán Viktor azonnal kérjen külföldi segítséget a koronavírusos betegek ellátásában! – ezt követeli a Demokratikus Koalíció (DK).

Molnár Csaba, a párt európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy mára Magyarország lett a koronavírus által leginkább sújtott ország a világon. Világelsők lettünk lakosságarányosan a halálozásban, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma naponta újabb és újabb rekordot dönt. Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt 10 év egészségügyet érintő kormányzati megszorításai miatt azok az orvosok és ápolók hiányoznak a rendszerből, akiket a kormány „elüldözött”, a szakemberhiány pedig minden egyes nap életeket követel.

– Orbán Viktor ne szájhősködjön, hogy majd még mi segítünk másoknak, mert jelen pillanatban egyetlen országnak sincs akkora szüksége a segítségre, mint hazánknak – fűzte hozzá.

A kedd reggeli legfrissebb adatok szerint ismét szomorú rekord dőlt meg, egyetlen nap alatt 252 ember veszítette életét. 11 873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen. Ez utóbbi szintén egy sajnálatos rekord.

Hétfőn napvilágot látott egy olyan felhívás, amely szerint már szakirányú végzettség nélküliek segítségét is várják a betegellátásban, ugyanis egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkezőknek szervez három-négy órás tréninget a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete. Azt írták, hogy a covid-osztályokon – vagyis nem intenzív osztályokon – „ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a speciális feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok”. Azzal indokolták, hogy szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés, kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A képzésről is hosszan írtak, úgy foglalták össze, hogy gyakorlatilag csupa olyan feladatra készítik fel a jelentkezőket, amit sokan otthon is végeznek hozzátartozóik ápolása során.