Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Egy jó hír a harmadik hullámban: nem nőtt tovább a vírus koncentrációja a szennyvízben

Szerző: | 2021. március 23., 15:53 | Belföld

Kutatáshoz vett minta a Délzalai Víz- és Csatornamû Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepén 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 11. heti adatok alapján a szennyvízben mért koronavírus koncentráció országos szinten jellemző növekedése megállt – írja a központi tájékoztató oldal a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataira hivatkozva.

HIRDETÉS - AIP

A legtöbb vizsgált település eredménye stagnál, emelkedést ezen a héten egyik város esetében sem tapasztaltak, míg csökkenést Salgótarján, Tatabánya, valamint az öt vizsgált Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája esetében mértek. A koncentráció 11 minta esetében az emelkedett, míg szintén 11 minta esetében a mérsékelt kategóriába esett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A szennyvízben mért koncentráció mértéke a következő hetek tendenciáját jelzi előre. Emelkedés esetén számíthatunk rá, hogy nő a napi új megbetegedések száma, csökkenéskor pedig a járványhelyzet javulását remélhetjük. Az hogy jelenleg stagnálnak az értékek, arra utal, hogy bár sok fertőzöttet várhatunk a következő két hétben, a harmadik hullám talán eléri a csúcsát.

Januárban országos szinten két hétig stagnált a koncentráció, utána azonban ismét emelkedésnek indult, ami már akkor jelezte, hogy újra berobbanhat a járvány. Február eleje óta minden vizsgált városban folyamatosan emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, múlt héten túllépte a tavaly őszi második hullám csúcsán mért értéket, most azonban úgy tűnik, lelassulhat a harmadik hullám.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: harmadik hullám, járvány, koronavírus, stagnálás, szennyvíz


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest