Kétszázötven felett az elhunytak száma, de a kormány szerint hamarosan megnyithat az ország

Kétszázötven felett az elhunytak száma, de a kormány szerint hamarosan megnyithat az ország

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. március 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Amíg nincs minden olyan 65 év feletti beoltva, aki regisztrált, addig nem tudunk kinyitni, mert bajt hozunk a fejünkre – fogalmazott Orbán Viktor a családszervezetekkel zajló találkozóján. A miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videó szerint a kormány már a nyitáson dolgozik. Orbán Viktor napok óta a korlátozások enyhítéséről egyeztet, ami a harmadik hullám egymást követő tragikus csúcsai láttán különösen érdekes fejlemény. Keddi videójának tanulsága pedig az, hogy a szakemberek hiába figyelmeztetnek hetek óta, hogy a hazánkban is dominánssá vált brit mutáció immár a fiatalabb korosztályra jelent komoly veszélyt, a miniszterelnök mégis az idősek oltásához kötné a nyitást.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa múlt héten a közmédia műsorában elmondta, a brit variáns súlyosabb megbetegedést okoz, és körülbelül öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora. Az ATV-nek nyilatkozva is hangsúlyozta, hogy a betegség halálosabb, mint a korábbiak, akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint a korábbi vírusmutánsok, ráadásul jobban terjed és fiatalabbakat fertőz meg a brit mutáns. A főorvos a számok további romlása esetén nem tartotta kizártnak, hogy további szigorítások várhatók.

Müller Cecília országos tiszti főorvos múlt héten az operatív törzs „tájékoztatóján” arról beszélt, hogy a járványmatematikusok modelljei szerint még egy-két nehéz hétnek nézünk elébe, és a szennyvíz-vizsgálatok adatai is azt mutatják, hogy nőni fog a fertőzöttek száma. – Messze nincs itt a nyitás ideje – vonta le a következtetést.

Véleményük szembemegy a kormány kommunikációjával. Orbán Viktor a drasztikusan emelkedő számok dacára folyamatosan a nyitást hirdeti. – További megszorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselne el Magyarország – fogalmazott a kormányfő múlt pénteki rádióinterjújában, hozzátette, hogy a családok is bajban vannak, hiszen otthon vannak a kisebb gyerekek is, de „jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni”.

A családszervezetekkel folytatott megbeszélés után pedig arról beszélt, hogy az országot nemcsak gazdaságilag kell újraindítani, a családokat ugyanis ez a bezártság, elszigeteltség megviselte. – Kell terv arra, hogy hogyan indítsuk újra az iskolákat, a sportéletet, a szakköröket, hogyan szervezzük újra a nyári táborokat, egyáltalán hogyan nyerje vissza az ország az életkedvét, a magabiztosságát és az egymásba vetett kölcsönös bizalmat – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök külön kiemelte, hogy húsvétkor felkerekedik az ország, hogy meglocsolja a „lányokat és asszonyokat”, így az ünnepre külön szabályt kell kitalálni. Ezzel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben arra kértek mindenkit, ha teheti, maradjon otthon. – A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz. A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon – írták. Hozzátették, „idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket”.

Németországban – ahol a folyamatos emelkedés ellenére is lényegesen kedvezőbb az adatok, mint nálunk – Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők hosszas egyeztetés után úgy döntöttek, hogy nemcsak hogy a jelenlegi korlátozásokat még legalább egy hónapig fenntartják, de a húsvéti ötnapos ünnepet kihasználva szinte teljesen leállítják az országot. Ugyancsak elhalasztja a nyitást Ausztria, ahol szintén felfutott a járvány harmadik hulláma – igaz, az ország legnyugatibb tartományában, Voralbergben már a lazítást tesztelik, ott ugyanis jóval az országos átlag alatt vannak a járvány adatai.

Itthon a vakcinára eddig regisztrált 3,3 millió ember fele 65 év feletti, és a jelentkezett idősek 65 százaléka kapta már meg a védőoltást. Nagyjából tehát még 700 ezer idős embert kell beoltani a nyitásig, ha követjük Orbán Viktor logikáját. Az elmúlt hetek tempója alapján napi átlagban 40-50 ezer oltást tudnak beadni, és bár a 65 év felettiek elsőbbséget élveznek, a fiatalabb korosztályokat is nagy számban oltják közben. Ha kizárólag az idősek kapnának vakcinát, a beoltásukhoz akkor is legalább két hétre lenne szükség. És ez még csak az első dózist jelentené, ha minden 65 év feletti teljes védettsége a cél, akkor azt leghamarabb május közepére érhetnénk el.

De ahogy láttuk, ez önmagában még nem vetne véget a járványnak. Ahogy arra korábban több szakember is utalt, a nyájimmunitás eléréshez legalább 60, de inkább 70 százalékos átoltottságra lenne szükség. Orbán Viktor izraeli útját követően kijelentette, hogy Jeruzsálemben láthatta az újrainduló, járvány utáni élet jeleit, láthatta a teraszokat, a kinyitó éttermeket, a nekilendült gazdasági életet.

A miniszterelnök által példaként emlegetett zsidó állam az első pillanattól kezdve vezette a globális oltási versenyt, így az ország minden érdeklődő számára laboratóriumként is szolgált. Február 23-ra a teljes lakosság közel fele megkapta már legalább az első védőoltást, a brit mutációnak köszönhetően azonban ennek ellenére is újra emelkedni kezdett a napi új megbetegedések száma. Másnap négynapos kijárási tilalmat vezettek be, hogy megfékezzék az újabb hullámot. A járvány felerősödése veszélybe sodorta a március elejére ígért nyitást, ám a szigorú intézkedések, és a magas átoltottság végül nem engedte kibontakozni az újabb hullámot. Március 10-én azt jelentették, hogy már egyértelműen látszik az oltási program hatása, látványosan javulnak a mutatók Izraelben. Péntektől újabb korlátozásokat oldanak fel, így az izraeliek immár uszodába, stadionba és koncertre is mehetnek. Ehhez meg kellett közelíteni a hatvan százalékos átoltottságot.

Orbán Viktor februárban korábban azt ígérte, hogy húsvétig mindenkit beoltanak, idővel a valóság csak beszüremkedett a kormányzati kommunikációba, és most már a regisztráltak a miniszterelnök szerint is csak június végéig lesznek beoltva. És azzal, hogy 2,5-3 millió embert beoltanak, nem oldják meg a problémát. Izrael példájából kiindulva, legalább a dupláját kellene oltaniuk ahhoz, hogy nyugodtan lehessen nyitni.

A miniszterelnök kedden a kamarai vezetőkkel tárgyalt, akik, mint mondta, „harcosak, újranyitást akarnak”. Ez a megbeszélés ugyanakkor apró irányváltást jelent az eddigi kommunikációhoz képest, hiszen Orbán Viktor szerint, „árnyaltabb” szabályok jöhetnek: általános boltzár helyett „négyzetméter szabályokra” térhetnek át, de a bevásárlóközpontok is külön szabályt kaphatnak, és bizonyos szolgáltatásokat is újraindíthatnak. A lazítás ezek alapján máris egészen máshogy hangzik, mint eddig. Vagyis az általános korlátozások enyhítésére még várnunk kell.