Legyen-e kötelező az FFP2-es maszk? Íme Pintér Sándor válasza

Legyen-e kötelező az FFP2-es maszk? Íme Pintér Sándor válasza

Fotó: dronepicr, Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az operatív törzs folyamatosan monitorozza a járványügyi helyzet annak érdekében, hogy a kormány számára megfelelő javaslatokat tudjon tenni a pandémiával kapcsolatos intézkedések bevezetésére – mindössze ennyit válaszolt Pintér Sándor belügyminiszter Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdésre. Az ellenzéki politikus azt szerette volna megtudni, hogy a kormány tervezi-e az FFP2-es maszkok használatának kötelezővé tételét.

Korábban többször felmerült a fertőzés ellen elvben jobban védő eszköz kötelezővé tételének lehetősége, de a kormány egyértelműen sosem foglalt állást a kérdésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hvg.hu-nak adott hosszú interjújában március elején úgy fogalmazott, hogy nem került szóba a kormányülésen, hogy kötelező lenne FFP2-es maszkokat hordani. Ehhez képest aznap szabályosan megrohamozták a vásárlók azokat a boltokat, ahol FFP2-es maszkokat lehet kapni – számolt be a Telex. A Portfolió cikke szerint pedig egy 50 darabból álló, FFP2-es kategóriájú maszkcsomag például fél nap alatt a háromszorosára drágult az egyik webáruházban: amiért csütörtök délelőtt még 4690 forintot kellett fizetni, délutántól már 14 900 forintot.

A XII. kerületi Polgármesteri Hivatalban március 8-tól kötelező az FFP2-es maszk viselése, más kerületek és városok azonban egyelőre nem követték a Hegyvidéki példáját.

Több európai országban, köztük Németországban hónapokkal ezelőtt kötelezővé tették ezen maszkok használatát. A az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közölte, nincsenek meggyőződve róla, hogy az FFP2-maszkok hatékonyabban segítik a járvány elleni védekezést, mint a többi maszk. A DW.com-on korábban szakértőkre hivatkozva azt írta: problémás az FFP2-maszkok kötelezővé tételében, hogy kizárólag helyes használat esetén védenek jobban. Ez azt is jelenti, hogy csak néhányszor lehet felvenni, és utána újat kellene vásárolni, ami viszont az ára miatt feltehetőleg még kevésbé lenne jellemző, mint az egyéb maszkok esetében.