Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége építheti az Országos Széchényi Könyvtár raktárát

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége építheti az Országos Széchényi Könyvtár raktárát

Az Országos Széchényi Könyvtár bejárata (forrás: OSZK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fejér B.Á.L. Zrt. nyerte a WHB-val konzorciumban a Piliscsabán épülő, Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archívumainak elhelyezését szolgáló raktár építéséhez kapcsolódó tendert. Már a tervezés is a Mészáros családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban vállalta el a munkát a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. egy másik céggel közösen – írja az Átlátszó.

Az OSZK archívumainak elhelyezését szolgáló raktár építése nettó 17 499 882 480 forintba fog kerülni – jelent meg az uniós közbeszerzési közlöny legújabb számában.

A raktár alapterülete több mint 11 ezer négyzetméter lesz, amelyben többek között egy speciális szerverterem is helyet kap. Az épületben létesül egy 91 000 iratfolyóméternyi, tároló polcrendszer is. A főépületet három szintesre tervezik, emellett két melléképület is létesül, de a munkához tartozik a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése is. A munka a piliscsabai Iosephinum „Makovecz Imre Bástyája” nagyprojekt része.

A beruházást Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a felcsúti Fejér-B.Á.L Építő és Szolgáltató Zrt., valamint egy másik NER-közeli vállalkozás, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. készítheti el. A közbeszerzést a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. írta ki tavaly nyáron.

A raktár építése már tavaly eldőlt, és bár a kormány tervei szerint az OSZK-nak el kell hagynia a Budavári Palotából, a könyvtár új épületének helyszínéről azonban eddig nem született döntés. Az archívum otthonának beruházására egyébként 23 milliárd 343 millió forintot hagyott jóvá a kormány.

Az Átlátszó emlékeztet rá, hogy a Fejér-B.Á.L Zrt., Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége 2019-ben 17 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el, amihez 1,6 milliárd forint adózott eredmény társult. 2018-ban a nettó árbevétele közel 23 milliárd forint volt, ami akkor közel 6 milliárd forint nyereséggel járt.

A vállalkozás számos építkezésben érintett. 2,7 milliárdért hordhatják el a földet a tatabányai sportcsarnoknál, ami a 2022-re tervezett kézilabda eb-hez kapcsolódik. 2019 novemberében írtuk meg, hogy a Mészáros-gyerekek cége készítheti elő az atlétikai stadion helyszínét 4 milliárd forintért, Biatorbágyon pedig hatmilliárdért építhet iskolát. Az új Érdi Járásbíróság épületének kivitelezésére kiírt 3,2 milliárdos közbeszerzésen is ők lettek a befutók, és Fejér B.Á.L. kapta meg a zánkai tábor felújítását is a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban 16,8 milliárd forintért.