Nem nyomoznak Polték a cigarettacsempészésen ért egykori MSZP-s képviselővel szemben

Nem nyomoznak Polték a cigarettacsempészésen ért egykori MSZP-s képviselővel szemben

Legény Zsolt felszólal a parlamentben 2015. november 3-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon nincs folyamatban büntetőeljárás Legény Zsolt cigarettacsempészésével kapcsolatosan – ezt közölte Polt Péter egy írásbeli kérdésre. Ismert, az MSZP korábbi parlamenti képviselőjét még tavaly decemberben az ukrán-magyar határon érték tetten, autójában több ezer doboz cigarettával.

Hogy áll a Legény Zsolthoz kapcsolódó dohányáru-csempészés ügyének felderítése? – a Hvg.hu vette észre, hogy ezt a kérdést tette fel a fideszes Budai Gyula írásban a legfőbb ügyésznek. A kormánypárti politikus felidézte, hogy Legény Zsoltot tavaly december 10-én megállították az ukrán-magyar határ beregsurányi átkelőjénél, az autója csomagtartójában pedig 11 500 doboz zárjegy nélküli ukrán cigarettát találtak. Az egykori politikus azt állította, ő volt teljesen ledöbbenve és nem tudja, hogyan került az áru a kocsijába.

Az akkori beszámolók szerint a határőröknek az tűnt fel, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény Zsolt diplomata útlevelet mutatott fel, de autóján nem volt diplomata rendszám. Amikor ki akarták vele nyittatni a járművet, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit. Az ő jelenlétükben nyitották fel a csomagtartót, ahonnan előkerült a csempészáru. Legény Zsolt még aznap lemondott az MSZP-ben minden tisztségéről és a pártból is kilépett. A szocialisták egyúttal a diplomata-útlevele azonnali visszavonását kezdeményezték.

Polt Péter válaszából kiderült, hogy Magyarországon nincs folyamatban büntetőeljárás Legény Zsolt ügyével kapcsolatban, a híradások szerint az ukrán hatóságok intézkedtek vele. Mindenesetre az ügyészségre eddig az ukrán igazságügyi szervektől bűnügyi jogsegélykérelem nem érkezett.

Legény Zsolt 2006 és 2010, illetve 2014 és 2018 között volt az MSZP országgyűlési képviselője, a parlamentbe listáról jutott be. Ráadásul a szocialista pártban az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöki posztját is betöltette.