Tordai: Nem ambicionáltam ezt az aranyérmet

Tordai: Nem ambicionáltam ezt az aranyérmet

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kövér László elvtárs megint tett egy szívességet nekünk, újabb szöget vert a Fidesz politikai koporsójába – így értékelte Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt, hogy a házelnök nemrégiben 8,2 millió forintos bírságot szabott ki rá.

A büntetést Kövérék a nyilvánosságnak azzal indokolták, hogy Tordai „célzatosan hátráltatta az Országgyűlés ülésének egyik résztvevőjét az ülésteremben történő szabad mozgásában”. Ám a Párbeszéd politikusa másképp emlékszik, szerinte az érintett Varga Mihály pénzügyminiszterrel „ennél kedvesebb és előzékenyebb” nem is lehetett volna, nem akadályozta őt mozgásában. Tordai egyébként azt akarta elérni a miniszternél, hogy Varga támogassa egy költségvetési módosító indítványát. A javaslat lényege, hogy adják vissza a Varga egyéni választókerületében található szakrendelők felújítására korábban megítélt pénzt. A II. kerületi szakrendelőknek megítélt 6,6 milliárd forint 90 százalékát, míg a III. kerületieknek előirányzott 5,5 milliárd 60 százalékát vonták el a kormánypártok nemrég.

Arra a kérdésre, örül-e annak, hogy az eddig egy zsák krumpli meglóbálása miatt 4 millió forintra megbüntetett Jakab Péter Jobbik-elnök helyett most már ő tartja a legnagyobb bírságot kapott politikus rekordját, úgy válaszolt: „ez egy nemes versengés, és igazából van ok a büszkeségre, még akkor is, ha amúgy nem ambicionáltam ezt az aranyérmet”. A Párbeszéd képviselője egyébként nem érti, miért kapott ekkora büntetést, sőt egyáltalán nem számított arra, hogy bírság lesz a vége annak, hogy odamegy Vargához. – Keresem a logikát a büntetés mögött, de nem látom. Kövér Lászlóban rengeteg gyűlölet van, nagyon sajnálom emiatt – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a választók hogyan reagáltak az esetre, azt felelte: „Nagyon kiakadtak, sokkal inkább, mint én.” Arra, hogy érkezett-e olyan visszajelzés, amely szerint nem kellett volna provokálnia a pénzügyminisztert, azt mondta: „Biztos voltak kormánypárti választók, akik így gondolták, de ilyen hozzá nem jutott el.”

A Párbeszéd egyébként gyűjtést indított Tordai Bence bírságának kifizetésére, mint a politikus elmondta, az első 1-2 napban közel 1 millió forint jött össze, „megható ez a támogatás, így nem aggódom különösebben a büntetés kifizetése miatt”.

A Párbeszéd képviselője szerint egyébként nem szabad hagyni, hogy az anyagi szankció eltántorítsa az ellenzéki képviselőket munkájuktól, így ha szükség lesz rá, újból odamegy Varga Mihályhoz vagy máshoz, és ha kell, akciózik is. Ugyanakkor leszögezte: „A stratégia már nem az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, ez a kormány botrányos, mert ezt majdnem mindenki tudja.” – Az ellenzéknek most már a kormányzóképességét kell megmutatnia, ehhez nem biztos, hogy az egyéni akciók visznek a legközelebb, de ha lesz olyan ügy, amely igényli, élni fogunk ezzel az eszközzel – mondta.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/12. számában jelent meg március 19-én.