Brüsszeli szigor az oltóanyag-kivitelre

Brüsszeli szigor az oltóanyag-kivitelre

Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke (b-j) az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2020. december 10-én, az esemény nyitónapján. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorúbb gyógyszerkiviteli engedélyezési rendszerre tett javaslatot az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az EU-ban előállított vakcinát ellenőrzött körülmények között hagyhassák el az uniót, illetve akár vissza is lehessen tartani a szállítmányokat. A cél az, hogy a gyártó cégek először az uniónak tett vállalásaikat teljesítsék.

Az új rendelet két változtatást vezet be a meglévő, február óta érvényes mechanizmusban: a kölcsönösséget és az arányosságot. Ezek értelmében a kiviteli engedélyezéskor azt kell megvizsgálni, hogy a rendeltetési ország korlátozza-e jogszabállyal, vagy más módon a saját, hasonló termékeinek exportját, illetve a rendeltetési országban jobb vagy rosszabb körülmények állnak-e fenn, mint az EU-ban, különös tekintettel a járványügyi helyzetre, az átoltottságra és a vakcinákhoz való hozzáférésre.

A módosítás az eddig mentességet kapott országokra (Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Izrael, Jordánia, Izland, Libanon, Líbia, Liechtenstein, Montenegró, Norvégia, Észak-Macedónia, Szerbia és Svájc) is kiterjeszti az ellenőrzést.

A mechanizmus működésének kezdete óta 380 kiviteli kérelmet hagytak jóvá, aminek köszönhetően 33 különböző rendeltetési hely juthat összesen mintegy 43 millió adag vakcinához. Csupán egy kiviteli kérelmet nem hagytak jóvá, amikor az olasz vámhatóságok tartottak vissza 250 ezer AstraZeneca oltást, amelyeket Ausztráliába szántak. A főbb célországok: Egyesült Királyság (körülbelül 10,9 millió adag), Kanada (6,6 millió), Japán (5,4 millió), Mexikó (4,4 millió), Szaúd-Arábia (1,5 millió), Szingapúr (1,5 millió), Chile (1,5 millió), Hongkong (1,3 millió), Korea (1,0 millió) és az Egyesült Államok (1,0 millió).

A döntés bejelentésekor Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta: „Az exportengedély-mechanizmusunk egyetlen konkrét országnak sem szól, de nyilvánvaló, hogy az EU-ban saját lakosságunk oltását kell biztosítanunk, és bizonyos értelemben le vagyunk maradva. Ha megnézzük, az EU egy időben a világjárvány egyik legnagyobb központja, ugyanakkor a legnagyobb oltóanyag-exportőr is, konkrétan az Egyesült Királyságba történő szállításokra utalok.” A javaslatot még el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is.

Ezt a témát érinti, hogy a La Stampa beszámolója szerint egy olaszországi üzemben 29 millió adag, valószínűleg brit exportra szánt AstraZeneca oltóanyagot találtak. Ez a mennyiség majdnem annyi, mint amennyit a gyártó – többször csökkentve a vállalásokat – végül az első negyedévre ígért az EU-nak. Az ügyben az Európai Bizottság vizsgálatot indított.