„Büdös magyar migránsokról” írt Tóta W. Árpád publicisztikájában, a Kúria elítélte miatta

„Büdös magyar migránsokról” írt Tóta W. Árpád publicisztikájában, a Kúria elítélte miatta

Justitia szobra a Kúria épületében (Fotó: commons.wikimedia.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (...) a magyar nemzethez tartozókra a »büdös« és a mai közbeszédben pejoratív tartalmú »migráns« jelzők, illetve a »magyar banditák« kifejezés használata a magyar nemzet közösségének méltóságát sérti – ezzel az indoklással ítélte el Tóta W. Árpádot, a Hvg.hu publicistáját a Kúria, vette észre a 444. Tótát egy 2018-ban írt, Magyar ember nem lop, csak kalandozik című írásáért marasztálták el. A cikk miatt keresetet nyújtottak be az úgynevezett kollektív személyiségi perlés intézményével élve, a két embert a volt jobbikos Gaudi-Nagy Tamás képviselte.

Tótát az elsőfokú bíróság elmarasztolta a sorokért, de másodfokon a felperesek keresetét elutasította. Ám a Kúria végül az előbbi ítéletével értett egyet. Az indoklása az alábbi volt: „A Kúria az elsőfokú bíróság megállapításával értett egyet, amely szerint a magyar nemzethez tartozókra a »büdös« és a mai közbeszédben pejoratív tartalmú »migráns« jelzők, illetve a »magyar banditák« kifejezés használata a magyar nemzet közösségének méltóságát sérti. Megállapította, hogy a közéleti vitában az elmarasztaló vélemény kifejezése a véleménynyilvánítás szabadsága által védett érték, azonban az ennek kifejezéséhez használt írói eszköz és az irónia műfaji sajátossága sem adhat korlátlan felmentést mások emberi méltósága, vagy a közösségek méltósága megsértésének felelőssége alól.”

A Kúria így kötelezi Tótát a cikkből a sértő kifejezések eltávolítására, valamint 15 napon belül elnézést kérő közlemény megjelentetésére és a felperesek részére összesen 400 000 forint sérelemdíj megfizetésére.