Hiába szerette volna a polgármester, Fürjes Balázs nem akart nyilvánosan egyeztetni a XV. kerülettel

Hiába szerette volna a polgármester, Fürjes Balázs nem akart nyilvánosan egyeztetni a XV. kerülettel

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszél a Budapesti Útépítési Program támogatásával 200. útszakaszként elkészült Gyógyfű utca átadásán 2020. október 22-én. Mögötte Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere (maszkban) és Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze négy percig lehetett követni Fürjes Balázs és az ellenzéki 15. kerület egyeztetését, miután az államtitkár nem kívánta azt nyilvánosan folytatni – számolt be róla a Telex. Igaz, a fővárosi önkormányzat emberei a rövid idő alatt sem tudtak rendesen bejelentkezni, akadozott a hang, és csak a Fürjessel együtt jelenlévő belügyminisztériumi és pénzügyminisztériumi osztályvezetők voltak láthatóak-hallhatóak.

A DK-s Cserdiné Németh Angéla szerette volna, hogy a megbeszélés nyilvános legyen, a polgármester kéréséhez viszont Fürjes nem járult hozzá. A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az utóbbi időszakban egyébként sorra vette végig az önkormányzatokat, hogy a fejlesztési ügyekről tárgyaljon. Így került most sor Rákospalota, Újpalota és Pestújhely önkormányzatára is.

Fürjes azt mondta, a nyilvános egyeztetés nem volt megbeszélve, és egyébként sem így tárgyalt a többiekkel. Az államtitkár azt azért elmondta, az adócsökkentések miatt tárgyal a polgármesterekkel. Mint kifejtette viszont, a helyi iparűzési adó csökkentését nem tudják úgy tekinteni, mint az önkormányzatok, „mert maga az adó az elvonás, az adó csökkentése az elvonás csökkentése”. A politikus úgy látja, itt a közös teherviselés egy eszközéről van szó, miután „senkinek fel nem róható módon kapta Magyarországot oldalba a vírus.” Az önkormányzatok fontos intézményei a közigazgatásnak, „de azért a gondolkodásunkban prioritást élveznek a munkavállalók, a vállalkozások, a családok, elsősorban rajtuk gondolunk segíteni”.