Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Népszava: Központi betegrangsorolást kérnek a rezidensek

Szerző: | 2021. március 24., 07:03 | Belföld

Védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök múltkori rádióinterjúja kiverte a biztosítékot a rezidenseknél – mondta a Népszavának Báthori Gergő, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke.

HIRDETÉS - AIP

Orbán Viktor még múlt pénteken „inasoknak” nevezete a diplomás fiatal orvosokat, akik a kórházi Covid-ellátásban dolgozó orvosok 20 százalékát adják. Az MRSZ szerint jelen helyzetben nem szerencsés ez a szófordulat, különösen azért nem, mert a rezidens orvosok már a pandémia kezdete óta kiemelt szerpet visznek a járványügyi ellátásban. A szövetség elnöke szerint szakterületüktől idegen környezetben, maximális erőbedobással, extra terhelés alatt álltak helyt. „Ilyen terhelés, és áldozatos munka mellett nem csoda a felháborodás” – fogalmazott Báthori.

A lapnak nyilatkozó Báthori szerint a folyamatosan növekvő terhelés miatt előbb-utóbb minden osztályon eljön az a helyzet, hogy egyre szigorodó szempontrendszer alapján kell rangsorolni a különböző ellátási szinteken – például az intenzív osztályokon – a betegeket. Noha békeidőben is mérlegelniük kell az orvosoknak az egyes esetek súlyosságát, de a járvány harmadik hullámában kórháztól függően a hagyományos mérlegelési szempontoktól eltérő, komolyabb helyzetek állhatnak elő. Ehhez viszont Báthori szerint szükség lenne hivatalos „központi iránymutatásra”. Ezeket a szempontokat nemcsak az egészségügyi személyzet, hanem a betegek és hozzátartozók számára is világossá kellene most már tenni.

– Sajnos „vannak betegek, akiket nem lehet minden erőfeszítés ellenére sem megmenteni”, ilyen esetekkel most már naponta találkoznak. Nem szerencsés így kezdeni a rezidens éveket – mondta a Népszavának Báthori Gergő. „A végzetes túlterhelődést végső soron csak az állampolgárok szigorú önmegtartóztatása, a kötelezően előírt védelmi intézkedések betartása, valamint az oltási folyamat felpörgetése tudja megakadályozni” – szögezte le az MRSZ elnöke.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: covid-intenzív, egészségügyi ellátás, koronavírus-járvány, Magyar Rezidens Szövetség, Orbán Viktor, rezidens


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest